Válságkezelő eszközökről egyeztettek az uniós pénzügyminiszterek

A pénzügyminiszterek véleményt cseréltek a gazdaság helyreállítását célzó elképzelésekről.

Forrás: MTI2020. 04. 16. 19:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság által javasolt válságkezelő eszközökről esett szó az uniós pénzügyminiszterek legutóbbi videókonferenciás tanácskozásán – tájékoztatott Varga Mihály pénzügyminiszter az ülést követően a Pénzügyminisztérium (PM) csütörtöki közleményében.

A magyar tárcavezető elmondta:

az Európai Unió egészének érdeke, hogy az euróövezeti országok részére biztosított hitelkereten túlmenően a nem eurózónához tartozó országok támogatására is kellő figyelmet fordítsanak. Válságkezelő eszközként az euróövezeti tagállamok részére rendelkezésre áll az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) rugalmassági eszköze

– emlékeztetett Varga Mihály a közleményben.

Mint mondta: ezen eszköz mellett az Európai Uniónak olyan megoldásokat kell keresni, amelyek biztosítják a tagállamok közötti egyenlő bánásmódot. A magyar pénzügyminiszter elmondta: az eurózónán kívüli tagállamok számára rendelkezésre álló, úgynevezett fizetésimérleg-támogatás sem feltételrendszerében, sem nagyságrendjében nem vethető össze és nem mérhető az ESM adta lehetőségekhez, emellett felhasználása szigorú gazdasági kiigazító programmal is járna. Ezért az uniós pénzügyminiszterek már legutóbbi ülésükön is szorgalmazták, hogy a Bizottság tegyen javaslatot a hozzáférési feltételek minél rugalmasabbá tételére – írja a szaktárca.

Az ülésen egyéb válságkezelő eszközökről is szó esett, köztük az Európai Beruházási Bank (EIB) által tagállami viszontgaranciával létrehozandó COVID-19 garanciaalapról, amely az EIB elképzelése szerint mintegy 200 milliárd euró értékű kihelyezést hajtana végre az európai kkv-szektor számára.

A pénzügyminiszterek véleményt cseréltek a gazdaság helyreállítását célzó elképzelésekről.

Ezzel összefüggésben rámutattunk, hogy a kilábalás csak akkor lehet sikeres, ha Magyarország és a hozzá hasonló tagországok számára a gazdasági felzárkózásban egyedüli kiszámítható forrást jelentő kohéziós politika szerepe megfelelő hangsúlyt kap a következő uniós költségvetési keretben is – tájékoztatott a Pénzügyminisztérium.

Az EU-s tagállamok pénzügyminiszterei támogatják a banki hitelezési szabályok fellazítását

Az Európai Unió tagállamainak pénzügyminiszterei továbbra is támogatják a koronavírus-járvány hatásainak ellensúlyozására hozott banki hitelezési szabályok lazítását – derül ki a miniszterek csütörtöki videótanácskozását követő közös sajtónyilatkozatából. A pénzügyminiszterek üdvözölték, hogy az Európai Központi Bank már enyhített az általa felügyelt bankok tőkekövetelményein.

„Alapvető fontosságú, hogy a bankok továbbra is finanszírozzák a háztartásokat és a likviditási nehézséggel küzdő vállalatokat, beleértve a kis- és középvállalkozásokat – olvasható a közleményben.

Az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa múlt héten 500 milliárd eurót meghaladó mentőtervről döntött, amely egy 240 milliárd euróig terjedő elővigyázatossági hitelkeretre, egy 100 milliárd eurós munkahelymegőrző programra, valamint az Európai Beruházási Bank 200 milliárd euróig igénybe vehető garanciaalapjára, amely a vállalatok likviditástámogatását szolgálja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.