Változott a megújulók támogatási rendszere

Megálljt parancsol egy friss kormányrendelet-módosítás a nagy méretű napelemparkokkal kötelező zöldáramátvételt megcélzó beruházóknak: a 0,5 megawattnál nagyobb összkapacitású termelőket akkor is egyként kell kezelni, ha több, egyébként 0,5 MW-os egységként jelentették be. Hamarosan megjelenik a zöldenergiás erőművek számára az úgynevezett zöld prémium tender a megújulótámogatási rendszerben. Ezzel párhuzamosan csökken a zöldáram kötelező átvételi ára.

2019. 05. 04. 12:22
null
17160523 - installing alternative energy photovoltaic solar panels on roof
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megújuló energiaforrásból termelt villamos energia kötelező átvételi, illetve prémium típusú (kát és metár) támogatása több ponton is változott május 1-jével – hívta fel a figyelmet a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal.

A vonatkozó kormányrendelet módosítása alapján változik a támogatás felmérésekor az erőműegység névleges teljesítőképességének megállapítási módja. Ezt mostantól úgy kell meghatározni, hogy össze kell vonni azokat az azonos típusú energiaforrást felhasználó egységeket, amelyek hálózati csatlakozási pontjai ezer méteren belül vannak. A metár és a kát jogszabályi hátterének ez utóbbi változása révén csökkenhet azoknak a napelempark-fejlesztéseknek a száma, amelyek ugyan összes kapacitásban meghaladják a 0,5 megawattot (MW), ám több, egyenként 0,5 MW-os egység összekapcsolásával valósítják meg.

Ehhez a módszerhez a fejlesztők az így megkaparintható kedvezőbb feltételek miatt folyamodtak. A kát támogatás felső határa ugyanis éppen ennyi, ennél nagyobb kapacitásra a metár vonatkozik, szigorúbb feltételekkel. A 2017 óta hatályos rendszer a piaci értékesítést a prémium támogatással egészíti ki, amely csak 1 MW-ig garantált, afelett pedig pályázni kell a támogatásra. További szigorítás, hogy már nincs lehetőség szüneteltetést kérni a metárral kapcsolatos eljárásokban.

Emellett pedig csökken a zöldáram kötelező átvételi bázisára, illetve a pályázati eljárás alá nem tartozó zöld ­prémium támogatott bázisára is. ­Várhatóan még 2019 második negyedévében meghirdeti az első olyan metártendert, amelyen bármilyen méretű erőműegység pályázhat zöld prémiumra. Ennek előszeleként szerepel az a módosítás a frissített rendeletben, hogy ettől a hónaptól már nem nyújtható be zöld prémium­ra vonatkozó, pályázat nélküli támogatási igény.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.