Bár a hazai hústermeléssel foglalkozó vállalkozások minden bizonnyal fellélegezhetnek a kormány vidéki területeket érintő enyhítő intézkedései miatt, a nyúltartóknak ugyanakkor nem jelent különösebb könnyebbséget, hogy Budapesten és Pest megyén kívül megnyithatnak a szállodák és vendéglátóhelyek.
Az ágazat, ugyanis, főként az exportpiacokra termel, az itthoni úgynevezett HoReCa-szektor minimális mennyiségű nyúlhúst igényel. Az ágazat legnagyobb felvevőpiaca Németország, Svájc és Olaszország, itt azonban a járványhelyzet hatására alaposan visszaesett a kereslet, ami az árak azonnali zuhanásához vezetett. Juráskó Róbert, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke lapunknak elmondta: az elmúlt hetekben ugyan rendeződött az export helyzete, így a hazai vágóhidakról ismét elindulhattak a szállítmányok Nyugat-Európa felé, a mennyiség ugyanakkor 20-25 százalékkal elmarad az ilyenkor szokásostól.

Fotó: Reuters
Az árakra emellett a hússzektorban tapasztalható általános többlettermelés is hatással van, a terméktanács elnöke szerint csak a múlt héten 15 százalékkal tovább esett a nyúl piaci ára. A termelők költségei ugyanakkor ezzel ellentétben folyamatosan nőnek: a takarmányárak az alapanyagok hiánya, illetve a nehézkes import miatt egyre emelkednek, ahogyan a telepek fertőtlenítésére használt szerekért is jóval többet kell fizetniük most az állattartóknak, mint korábban. – A helyzet nem egyszerű, de próbáljuk a nehézségek ellenére fenntartani a termelést.
2016 és 2018 között már átélt az ágazat egy válságot, most az a cél, hogy megmaradjon az elmúlt években kialakult stabil termelői kör és megőrizzük a 85 ezer tenyészállatra épülő termelést – mutatott rá.
A tenyésztők kitartására nagy szükség van, ugyanis, ha a járvány elmúltával végre normalizálódik a helyzet, várhatóan újra a korábbihoz hasonló mennyiségű nyúlhúst igényel majd a piac. Ha most a gazdák felszámolják az állományukat, később nem lesz elegendő áru, s így piacot veszíthet az ágazat. A szakmaközi szervezet elnöke szerint a feldolgozók eddig mintegy 80-100 tonnányi nyúlhúst halmoztak fel a tárolókban. Ezt az ágazat még kezelni tudja, 500 tonnánál több áru tárolására azonban sem kapacitásuk, sem pénzük nincs a vágóhidaknak.