Záporoztak az SMS-ek a NAV-hoz

Összesen 435 ezer ember kérte meg az adóhivatalt arra, hogy a szervezet postázza ki a címükre az elkészített szja-bevallási tervezetüket. A legtöbben SMS-t írtak az adóhivatalnak, mások a hagyományos postai levelet választották, megint mások telefonáltak, on­line formanyomtatványt töltöttek ki vagy személyesen keresték fel a hatóságot. A tervezeteket április 30-ig kapja kézhez a közel félmillió érintett.

Jakubász Tamás
2019. 03. 29. 7:34
null
Annak sem kell kétségbe esni, aki elmulasztotta a határidőt Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötmilliónál is több embernek készített idén szja-bevallási tervezetet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). – Ez nem jelent mást, mint hogy a NAV a rendelkezésére álló, tavalyi munkáltatói, kifizetői jövedelmi adatok alapján összeállította a magánszemélyek bevallási tervezetét.

Az iratot ugyanakkor mindenkinek érdemes átnéznie, így ellenőrizve, hogy minden összeg szerepel-e a nyomtatványon – nyilatkozta lapunknak a hivatal szóvivője. Kis Péter András hozzátette: ezt az adófizetők megtehetik az internet segítségével, ehhez azonban ügyfélkapus belépési jogosultság szükséges.

Annak sem kell kétségbe esni, aki elmulasztotta a határidőt
Fotó: Kurucz Árpád

Akinek ilyen nincs, az március 18-ig kérhette, hogy a NAV postán küldje ki a címére az elkészített bevallási tervezetet.

Mint a szóvivőtől megtudtuk, a határidőig igen sokan éltek a lehetőséggel. – A kérelmet többféle módon is előterjeszthették az adófizetők – mondta Kis Péter András, megjegyezve: nagyjából 435 ezer beadvány érkezett.

A legtöbben az SMS-t választották, 330 ezer adófizető írt rövid szöveges üzenetet a hivatal telefonszámára, megadva a szükséges adatokat. A második legnépszerűbbnek a NAV internetes oldalán elérhető elektronikus űrlap számított, ezt 65 ezren töltötték ki. A hagyományos postai levelet több mint 15 ezren választották, 13 ezren a hivatal ügyfélszolgálataiban személyesen kérték a bevallási tervezet postázását, tízezren pedig telefon hívták fel a hatóságot.

– A hivatal a következő hetekben teljesíti a kérelmeket – mondta a szóvivő, megemlítve, hogy április végéig minden érintett postaládájába megérkezik az irat. Kis Péter András szerint annak sem kell kétségbe esnie, akinek nincs ügyfélkapus hozzáférése, s a kérelmet sem terjesztette elő időben. A hivatal által elkészített bevallási tervezetet ugyanis – különösebb ügyintézés nélkül – a NAV bármelyik kirendeltségén kinyomtatják az adófizetők kérésére.

– Az ügyfélszolgálatokon – jegyezte meg Kis Péter András – arra is van lehetőség, hogy az adófizetők ügyfélkapus hozzáférést szerezzenek, az ezzel kapcsolatos teendőket akár pár perc alatt is el lehet végezni. Ezután pedig már az interneten is megnézhető a bevallási tervezet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.