Zavar keletkezhet az új lakások piacán

Drasztikus változásokat hozhat az új lakások piacán az ötszázalékos, kedvezményes lakásáfa jövő év eleji kivezetése a Duna House (DH) szerint.

2019. 10. 26. 16:27
null
Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drasztikus változásokat hozhat az új lakások piacán az ötszázalékos, kedvezményes lakásáfa jövő év eleji kivezetése a Duna House (DH) szerint. Az ingatlanközvetítő hálózat jelezte, a forgalmi adó 27 százalékra történő visszaemelése tovább drágítja az új építésű otthonokat, mivel a beruházó részlegesen vagy teljesen a vevőkre fogja hárítani az öt és a 27 százalékos kulcs közötti árkülönbséget. Az áfaemelés alól jelen állás szerint csak azok a lakások mentesülnek, amelyek 2018. november 1-jével bezárólag építési engedélyt kaptak – ezekre 2023 végéig lehet alkalmazni a kedvezményes adókulcsot.

A DH szerint mindezek nyomán a használt ingatlanok piacára tolódhat a kereslet, ami ott okozna árfelhajtó hatást. Új lakások esetében már most hat budapesti városrészben – I., II., V., VI., VII. és XIII. kerület – egymillió forint fölötti négyzetméterárral számolhatunk, további hét kerületben az ár meghaladja a 700 ezer forintot.

Benedikt Károly, a cég elemzési vezetője szerint az ingatlanállománynak szüksége van a folyamatos megújulásra, amihez elengedhetetlen az új ingatlanok megléte és azok elérhetővé tétele a családoknak.

– Az egészséges piaci folyamatok fenntartása érdekében javasolt lenne az új építésű piac szabályozásának felülvizsgálata és módosítása. A fejlesztők és a beruházók visszajelzései, a piaci folyamatok alapján 27 százalékos áfával nem lesz működőképes az új építésű piac – jegyezte meg a szakember.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.