időjárás -1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Jogosítványt is cserélni kell a rendezetlen brexit esetén

Magyar Nemzet
2019.02.23. 18:54

Nem lesznek érvényesek a brit jogosítványok Írországban abban az esetben, ha rendezetlen módon kerül majd sor az Egyesült Királyság uniós kilépésére – számolt be tegnap egy, a brexittel kapcsolatos újabb problémáról a The Guardian.

A londoni lap az illetékes ír hatóságra hivatkozva azt írja, az Ír Köztársaságban élőknek a brexit tervezett dátumáig, azaz március 29-ig be kell cserélniük esetleges brit dokumentumaikat írre. A jelenlegi szabályozás szerint az ügyintézés 17 napig tart és 55 euróba kerül. A londoni parlamentben a múlt hónapban elutasított uniós megállapodás szerint a két ország kölcsönösen elismerné a másik által kibocsátott vezetői engedélyeket. Az ír autósok azt is csak nemrég tudták meg, hogy egy úgynevezett zöldkártyára lesz szükségük a biztosítójuktól, ha az Egyesült Királyságban – akár csak az ír–északír határ túloldalán – akarnak vezetni. Ezzel tudják majd igazolni, hogy hazájukban van biztosításuk. Az ír kormány egyébként tegnap felgyorsította egy olyan salátatörvény előkészítését, amely 16 jogszabályt egyesítene, és a rendezetlen brexit esetén mentesítené a károktól az Ír Köztársaságot.

Más gondokra is most derül fény. Komoly meglepetéseket hozhat a brexit azoknak, akik az Egyesült Királyságból rendelnek terméket az interneten, mivel jelentősen nőhetnek a költségek és a tennivalók – hívja fel a figyelmet a Deloitte. A tanácsadó cég ismertette: jelenleg, ha egy brit webshopból vásárol valaki, legtöbbször húszszázalékos áfára kell számítania. A brexit után azonban a helyzet megváltozik.

A brit webshop nem fogja beszámítani az áfát a termék árába, de az áru megérkezésekor előfordulhat, hogy a vevőnek kell gondoskodnia – például magyarországi illetősége esetén – a 27 százalékos áfa és esetleg a vám megfizetéséről, valamint az adminisztrációról.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.