Strasbourgban az oroszok

Felháborodást keltett az Európai Parlamentben (EP), hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivőjének a lánya gyakornokként dolgozik az egyik radikális jobboldali francia képviselő mellett.

2019. 02. 27. 9:47
Russia's President Putin and Kremlin spokesman Dmitry Peskov attend a session of the Council of Heads of the Commonwealth of Independent States in Sochi
A szóvivő tizenkilenc éve dolgozik az orosz elnöknek Fotó: Maxim Shemetov Forrás: Reuters
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felháborodást keltett az Európai Parlamentben (EP), hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivőjének a lánya gyakornokként dolgozik az egyik radikális jobboldali francia képviselő mellett. Bár Aymeric Chauprade, a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés párt színeiben 2014-ben megválaszott EP-képviselő tájékoztatta arról az elmúlt napokban a sajtót, hogy Elizaveta Peszkova már október óta az asszisztenseként dolgozik, s megbízatását maga az Európai Parlament is jóváhagyta, egyes EP-képviselők megrökönyödésüknek adtak hangot.

Petras Austrevicius litván politikus hatalmas szégyennek nevezte az ügyet a strasbourgi intézményre nézve, a szocialista francia Christine Revault d’Allonnes-Bonnefoy pedig sokkolónak nevezte, hogy Dmitrij Peszkov lánya fél évre szóló gyakornoki megbízatást kapott. – A Kreml szóvivőjének a lánya nem akárki. Csodálkozom azon, hogy a kinevezést jóváhagyta a parlament személyzeti osztálya – mondta az AFP francia hírügynökségnek.

Egy másik képviselő, Sandra Kalniete – volt litván külügyminiszter – úgy vélte, a 21 éves Elizaveta Peszkova bizalmas információkhoz férhetett hozzá, ami azért is aggasztó, mert Aymeric Chauprade az EP külügyi bizottságának, biztonság- és védelempolitikai albizottságának, illetve az EU–Oroszország parlamenti együttműködési bizottságba delegált küldöttségnek a tagja. „Az asszisztensek és gyakornokok nem kapnak hozzáférést bizalmas iratokhoz.

A szóvivő tizenkilenc éve dolgozik az orosz elnöknek
Fotó: Reuters

Sőt maga Aymeric Chauprade sem kapott hozzáférést” – idézte az EP egyik illetékesét a brit sajtó. Az ügyben megszólalt a Putyin szóvivőjeként tizenkilenc éve dolgozó Dmitrij Peszkov is, mondván, „ez egy átlagos diák átlagos gyakornoki munkája”. Orosz állampolgársága ellenére Elizaveta Peszkova azért kaphatott munkát az EP-ben, mert az egyik egyetem hallgatójaként tartózkodási engedélye van Franciaországban.

A májusban sorra kerülő EP-választásokba való esetleges orosz beavatkozás régóta aggasztja a balti és a nyugat-európai országok képviselőit is. Tavaly decemberben az Európai Bizottság harcot hirdetett az álhírek terjesztése ellen, amelyért elsősorban a Kremlt tartja felelősnek. Ennek keretében ötmillió eurót tettek félre az uniós büdzséből egy, a félretájékoztató kampányok felismerését szolgáló rendszer felállítására.

A francia radikális jobboldal mellett az olasz bevándorlásellenes kormánypártnak, a Ligának az Oroszországgal való együttműködése is zavarja a Nyugatot. A L’Espresso című olasz hetilap éppen a napokban számolt be arról, hogy Vlagyimir Putyin bizalmasaival folytatott tárgyalásokat a Matteo Salvini belügyminiszter vezette Liga az EP-választások finanszírozása érdekében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.