Többen életüket vesztették a választásokat övező erőszakcselekményekben Nigériában

Legalább 39-en életüket vesztették a szombati parlamenti és elnökválasztást övező erőszakcselekményekben Nigériában – jelentette be a voksolást felügyelő egyik ernyőszervezet hétfőn.

Forrás: MTI2019. 02. 25. 15:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A több mint 70 független szervezetet tömörítő Situation Room mintegy 8 ezer megfigyelője volt jelen a szavazófülkék környékén országszerte.

„A Situation Room megismétli, hogy egyetlen nigériai választás sem kerülhet állampolgárok életébe, és a legszigorúbban elítéli az empátia, az aggodalom és az érzékenység hiányát a biztonsági erők körében” – írta közleményében a szervezet.

Az erőszakhullám tizenegy nigériai államot érintett. A legtöbb embert, tizenhatot Rivers államban gyilkolták meg.

A nigériai rendőrség országszerte 128 embert fogott el gyilkosság, szavazatvásárlás vagy az urnák ellopása miatt.

A Situation Room átfogó vizsgálatot követelt, és egyúttal elítélte a szavazást jellemző biztonsági hiányosságokat. Lagosban például megfélemlítették a választókat, és urnákat romboltak szét – mutatott rá Clement Nwankwo, egy jogvédő szervezet vezetője.

Nwankwo felhívta a figyelmet, hogy 2018 októbere, azaz a választási kampány kezdete óta több mint 260 gyilkosságot követtek el politikai érdekből a nyugat-afrikai országban.

Az Afrikai Unió megfigyelői missziójának vezetője, Hailemariam Desalegn volt etióp kormányfő ezzel szemben azt hangsúlyozta, hogy nagyrészt békésen zajlott a voksolás.

Az előző választásokon magasabb volt a halálos áldozatok száma, de a legvéresebb zavargások általában az eredmények bejelentését követően törnek ki.

Afrika legfejlettebb gazdaságának és első számú kőolajexportőrének államfői tisztségéért rekordszámú – 73 – jelölt indult. A két legesélyesebbnek az újraválasztásáért induló Muhammadu Buhari elnök, a Progresszív Kongresszus (APC) párt jelöltje, valamint legfőbb ellenlábasa, az ellenzéki Demokratikus Néppárt (PDP) színeiben induló Attiku Abubakar számít. A nigériaiak egyúttal a képviselőház 360 és a szenátus 109 tagjára is szavaztak. Eredmények a napokban várhatóak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.