A családon belüli erőszak ellen tüntettek Zágrábban

Több ezren tüntettek szombaton Zágrábban a családon belüli erőszak ellen, és zéró toleranciát követeltek több súlyos eset nyomán.

Forrás: MTI2019. 03. 16. 16:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közvetlen kiváltó ok egy Pag szigeti eset volt, ahol egy családapa kidobta egy emeleti ablakból négy gyermekét. A 3, 5, 7 és 8 éves gyerekek súlyosan megsérültek. Ez még februárban történt.

A tüntetést egy nemrég alakult társadalmi szervezet, a Spasime (Ments meg) hirdette meg, amely két hét alatt több mint 45 ezer támogatót gyűjtött össze az interneten.

A felvonulók szigorú fellépést követeltek a rendőrségtől, az igazságszolgáltatástól és az iskoláktól a jelenséggel szemben. Az is szükségesnek látják, hogy a nap bármely órájában felhívható telefonvonalat létesítsenek az áldozatok és fenyegetettek számára.

„Nyilvánvaló, hogy az intézmények nem látják el a feladatukat. A statisztikai adatok borzasztóak” – mondta a televízióban Jelena Otasevic Babic, a tüntetés egyik főszervezője.

Horvátországban 2012-2017 között 90 nőt gyilkolt meg a partnere vagy volt partnere, vagy más, hozzá közel álló személy. Egyedült 2017-ben 11 506, családon belüli erőszakos esetet jelentettek be a rendőrségen.

A tüntetők között volt Andrej Plenkovic miniszterelnök is, aki megígérte, hogy foglalkozni fog a kérdéssel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.