Élő közvetítés
Szlovénia
ÉLŐ
Dánia

Az algériai rendőrség vízágyúkat vetett be a több százezres tüntetés résztvevői ellen

Százezrek vonultak Algír utcáira Abdez-Azíz Buteflika elnök lemondását és rendszerváltást követelve pénteken. A rendőrség könnygázt és vízágyúkat vetett be az utóbbi hetekben hatodszor összegyűlő tömeg ellen.

Forrás: MTI2019. 03. 29. 15:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mostani tüntetés volt az első, amióta az algériai hadsereg vezérkari főnöke az elnök alkotmányos lemondatását szorgalmazta, arra hivatkozva, hogy a 82 éves államfő alkalmatlan feladatai ellátására.

A február 22-én kirobbant tiltakozó mozgalom többnyire békés, de nyomást gyakorolt a hadseregre, amely stabilizálni kívánja a helyzetet az észak-afrikai országban, amely jelentős kőolaj- és földgázexportőr és együttműködik a nyugati országokkal a terrorizmus elleni harcban.

A rendőrség az után vetett be könnygázt, hogy fiatalok kövekkel dobálták meg a rendvédelmi szervek tagjait – közölte egy szemtanú a Reuters hírügynökséggel.

Egyes tüntetők távozásra szólították fel a teljes politikai elitet. Közölték, hogy ellenzik Buteflika további hatalmát, de elutasítják a hadsereg beavatkozását is a polgári életbe.

„Az utca mindaddig nyomást gyakorol, amíg a rendszer nem távozik” – mondta a 25 éves diák, Mohamed Dzsemaji, miközben a rohamrendőrség szemmel tartotta a tömeget és helikopterek köröztek Algír légterében.

Ahmed Gaid Szalah vezérkari főnök kedden a televízióban közvetített beszédében az elnök alkotmányos úton való menesztését szorgalmazta, az indítványt támogatta Buteflika pártja, a kormányzó Nemzeti Felszabadítási Front (FLN) is.

A tüntetők a Franciaország ellen felszabadítási háború veteránjai helyett fiatal arcokat kívánnak látni a politikai vezetésben, akik képesek a kőolajfüggő gazdaság korszerűsítésre és így jobb életfeltételek megteremtésére – jegyezte meg a Reuters.

Az egyik transzparensen látható felirat Szalah távozását is követelte, így fejezve ki, hogy nem óhajtják a katonaság beavatkozását a politikába.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.