Michel Temert is várják a vádlottak padjára

Magyar Nemzet
2019. 03. 22. 13:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Őrizetbe vették csütörtökön Michel Temer volt brazil elnököt egy nagyszabású korrupciós vizsgálat keretében. Temer és Wellington Moreira Franco volt miniszter őrizetbe vételét egy Rio de Janeiró-i szövetségi bíró rendelte el egy olyan nyomozás részeként, amely az állítólagos szabálytalanságokat vizsgálja az atomerőművek építésével foglalkozó Eletronuclear állami cég és azon vállalatok közötti szerződésekben, amelyeket a Lava Jato fedőnevű nyomozás során elítéltek. Bre­tas emellett Temer személyes barátja, Joao Baptista Lima Filho nyugalmazott alezredes letartóztatásáról is döntött, írta az MTI.

Amerikai ügyészek szerint a Latin-Amerikán végigsöprő vizsgálat az egyik legkiterjedtebb politikusi korrupciós botrány, amelyet valaha feltártak, 2014-es kezdete óta számos üzletembert és politikust tartóztattak le. A szintén korábbi brazil elnököt, Luiz Inácio Lula da Silvát is e vizsgálat soránn vették őrizetbe. Az ügyészség most azzal vádolja Temert, hogy legfőbb vezetője volt egy korrupciós bűncselekményekben, sikkasztásban és pénzmosásban érintett bűnszervezetnek.

A Temer és Moreira Franco elleni vád szerint az Eletronuclearral végül szerződést kötő vállalatok előzőleg kenőpénzeket fizettek azért, hogy kedvezzenek nekik a Temer által vezetett Brazil Demokratikus Mozgalom Pártja (PMDB) főbb, a villamosenergia-ágazatban működő cégeket felügyelő tisztségviselői. A gyanús szerződések között vannak olyanok, amelyeket 2016-ban írtak alá, amikor Temer már elnök volt. Temer barbárságnak, pártja, a PMDB pedig elhamarkodottnak minősítette az elrendelt letartóztatást, amely ugyanakkor rendszeressé vált a brazil belpolitikában.

Temer korábban Dilma Rous­seff alelnöke volt, és éppen annak köszönhetően került az elnöki székbe, hogy Rousseffet kenőpénzek elfogadása miatt leváltották. Utóbbi akkor azzal vádolta Temert, hogy részt vett az ellene szervezett összeesküvésben. Rousseff elődjét, Luiz Inácio Lula da Silvát szintén elítélték korrupció miatt, és bár a politikus ennek ellenére a tavalyi elnökválasztás egyik legesélyesebb jelöltjeként tért vissza, a bíróság végül nem hagyta jóvá az indulását. Temer a tavalyi elnökválasztáson már nem indult, a helyét Jair Bolsonaro vette át.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.