Őrizetben a vasúti támadó

Az iraki férfit terrorizmus szándékával elkövetett gyilkossági kísérlettel és súlyos anyagi károkozással, illetve terrorcsoporthoz tartozással vádolhatják meg.

Magyar Nemzet
2019. 03. 28. 16:18
null
A Bécsben elfogott iraki támadó és társai szerencsére nem tudtak ekkora kárt okozni a németországi vonalakon (képünk illusztráció) Fotó: MTI/EPA/Uwe Lein
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bécsben őrizetbe vettek egy 42 éves iraki férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy 2018 októberében és decemberé­ben terrortámadásokat követett el németországi vasútvonalakon – idézi az MTI a bécsi ügyészség szerdai közleményét. Tavaly október 7-én több tettes acélsodronyt feszített ki a felső vezetékekre a Nürnberg és München közötti vasútvonalon Allersbergnél. A kötél kárt okozott egy Intercity-Express vonat szélvédőjében, de a járművet nem sikerült kisiklatni, így személyi sérülés nem történt.

A másik esetben betonlapokat helyeztek a sínre egy berlini vonalon, és csak technikai hibák miatt nem következett be végzetes kimenetelű szerencsétlenség. A nyomozók arab nyelvű írásokra és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet zászlajára bukkantak a helyszínen, ami felvetette a terrorcselekmény gyanúját. Az elfogott férfi beismerte: ő követte el a támadásokat, de tagadta, hogy terrorista indítékkal.

Az iraki férfit terrorizmus szándékával elkövetett gyilkossági kísérlettel és súlyos anyagi károkozással, illetve terrorcsoporthoz tartozással vádolhatják meg. A bécsi ügyészség szerint akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat. A Kronen Zeitung című osztrák napilap értesülései szerint a menekültstátussal rendelkező gyanúsított 15 évig szolgált az iraki hadseregben. Ausztriában egy biztonsági vállalat alkalmazottjaként dolgozott.

A Bécsben elfogott iraki támadó és társai szerencsére nem tudtak ekkora kárt okozni a németországi vonalakon (képünk illusztráció)
Fotó: MTI/EPA/Uwe Lein

Ausztria a szélsőséges ideológiák terjedésének is gátat akar szabni, bármelyik oldalról jöjjenek is. Ezt Sebastian Kurz osztrák kancellár jelentette ki tegnap. Hozzáfűzte, hogy napirenden van az Osztrák Identitárius Mozgalom (IBÖ) betiltásának kérdése is, a mozgalom társalapítójánál, Martin Sellnernél a héten tartott házkutatást a rendőrség. Kurz leszögezte: a törvény teljes szigorával sújtanak le minden szélsőséges eszme hirdetőire. Heinz-Christian Strache alkancellár is kijelentette: pártjának, az Osztrák Szabadságpártnak (FPÖ) semmi dolga az IBÖ-vel. Hangsúlyozta, hogy ki fognak vizsgálni minden egyes esetleges osztrák szálat a christchurchi terrortámadással kapcsolatban.

Sellner beismerte, hogy néhány hónapja 1500 eurós adományt kapott Brenton Tarranttól, a március 15-én az új-zélandi Christchurch két mecsetében 50 hívőt meggyilkoló ausztrál férfitól, tagadta azonban, hogy az adományon és az azt megköszönő levélen kívül bármilyen kapcsolat lenne közte és a terrorista között. A házkutatást követően Kurz már szorgalmazta, hogy „a christchurchi merényletek felelőse és az osztrák identitáriusok közötti mindenféle kapcsolatot maradéktalanul tárjanak fel”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.