Öt év után először tartottak helyhatósági választásokat Líbiában

Öt év után először helyhatósági választásokat tartottak szombaton Líbiában, jóllehet, csak öt közösségben, ahol a részvételi arány 38 százalékos volt.

Forrás: MTI2019. 03. 31. 22:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az észak-afrikai országban Moammer Kadhafi 2011-es bukását követően legutóbb 2014-ben tartottak voksolást, de az akkori általános választás eredménye az lett, hogy az ország két részre szakadt, két rivális kormány állt fel, az egyik a nyugati Tripoliban, a másik a keleti Tobruk városában.

Az ország azóta is megosztott: Nyugat-Líbia a Tripoliban székelő, az ENSZ által támogatott úgynevezett egységkormány fennhatósága alá esik, Kelet-Líbiát pedig a Halifa Haftár tábornok vezette kormányzat ellenőrzi.

Hivatalos közlések szerint a szombati helyhatósági választásokon a dél- és nyugat-líbiai 69 önkormányzat közül csak kilencben tartották meg a választásokat. Vélhetően ezek a települések a tripoli kormány fennhatósága alá tartoznak.

Erőszakról vagy visszaélésekről nem érkezett jelentés. Líbiában 2013-ban jöttek létre az önkormányzatok, akkor 120 állt fel. Ennek célja a decentralizáció volt Kadhafi 42 éves uralkodását követően.

A líbiai önkormányzatokat tanácsok irányítják, ezeknek 7 tagjuk van, a választók az ő személyükről szavazhatnak. A polgármestert a tanács választja.

Az ENSZ nyugati országok támogatásával csaknem két éve fáradozik azon, hogy választásokat tartsanak Líbiában, és lezárulhasson a nyolc éve tartó konfliktus. A nemzetközileg elismert kormány és Haftár közötti kibékíthetetlen ellentétek miatt azonban ez mindeddig nem történt meg.

A tripoli választási bizottság elnöke közölte: az iszlám szent hónapjának, a ramadánnak május eleji kezdetéig 33 közösség tart választást, majd a böjti hónap végével folytatják a voksolást, amíg az összes önkormányzati tanácsot meg nem választják.

A bizottsági elnök nem fejtette ki, hogy az ország összes önkormányzatára vonatkozik-e ez a terv, vagy csak a tripoli kormány által ellenőrzött községekre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.