Sikertörténetek és viták Romániával

Akkor van értelme a magyar–román kormányfői találkozónak, ha valamilyen fontos kérdésben sikerül eredményt elérni – jelentette ki Szijjártó Péter.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akkor van értelme a magyar–román kormányfői találkozónak, ha valamilyen fontos kérdésben, legyen az felsőoktatási ügy, gázvásárlás vagy gyorsvasútépítés, sikerül eredményt elérni – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Magyar Nemzet kérdésére válaszolva Marosvásárhelyen. A magyar diplomácia vezetője hozzátette: Budapest részéről nincs elvi ellenállás a csúcstalálkozót illetően.

Az erdélyi városban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón a tárcavezető egyebek mellett elmondta, a magyar–román kapcsolatok előtt számos kihívás áll, de a marosvásárhelyi katolikus iskola újraindítása bizonyítja, hogy megéri a kölcsönös tisztelet és bizalom helyreállításáért dolgozni, mert a közös sikertörténetek a reménytelennek tűnő vitákat is közelebb vihetik a megoldáshoz. Pozitív példaként említette az idén huszonötmilliárd forint támogatásban részesülő erdélyi gazdaságfejlesztő programot, amelynek keretében a magyar kormány 520 vállalkozást támogatott, jelenleg pedig 490 pályázat elbírálása zajlik.

Szijjártó Péter nyomatékosította: Magyarország mindent megtett azért, hogy a fekete-tengeri lelőhelyekről kitermelendő romániai forrásokból földgázt vásárolhasson: magyar cégek kötötték le a két ország közötti interkonnektor kapacitásának jelentős részét, magyar oldalon az infrastruktúra készen áll.

A külgazdasági és külügyminiszter ellátogatott a katolikus gimnáziumba, ahol az iskola megmentésében és újraindításában vállalt szerepének elismeréséül Rákóczi-díjat kapott. Tárgyalt az orvosi egyetem magyar oktatóival is. Reményét fejezte ki, hogy elérhető lesz a román törvényeket tiszteletben tartó megoldás, s az angol kar mintájára létrejöhet az önálló magyar kar. Miután részt vett a nemzeti ünnep alkalmából szervezett megemlékezésen, a miniszter Nyárádszeredába látogatott, ahol egy új, világítással ellátott műfüves futballpályát avattak a székelyföldi labdarúgó-akadémia részeként.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.