Többen meghaltak a Comore-szigetek fővárosában egy lövöldözésben

Négy fegyverest megöltek a Comore-szigetek fővárosában, Moroniban csütörtökön, mert lövöldözést rendeztek nem sokkal az után, hogy letartóztatták a vasárnap újraválasztott elnök legfőbb riválisát – közölték hatósági források csütörtökön.

Forrás: MTI2019. 03. 28. 20:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mohamed Daoudou belügyminiszter az AFP hírügynökségnek adott telefonos interjújában korábban arról tájékoztatott, hogy ismeretlenek lövöldöztek Moroni városában egy kaszárnya mellett, helyi idő szerint csütörtök délután.

Időközben a biztonsági és katonai források megerősítették, hogy végeztek a négy fegyveressel.

A Comore-szigetek belügyminisztere szerint a támadást Fajsszoil Abdusszalam vezette, egy katona, aki csütörtök reggel szökött meg a börtönből. A tárcavezető hozzáfűzte: Abdusszalam igyekezett másokat is megnyerni az ügyének, de nem sikerült neki.

Egy helyi biztonsági forrás arról számolt be, hogy egy tavalyi puccskísérlettel vádolt rabok csoportja szökött meg a reggeli órákban a moroni börtönből.

Az AFP szerint egy katona is megsebesült a lövöldözésben.

Csütörtökön korábban a rendőrség őrizetbe vette Azali Aszumani szövetségi elnök legnagyobb riválisát, Szolihi Mohamed ezredest. Aszumani a kelet-afrikai szigetországban vasárnap tartott elnökválasztás első fordulójában megszerezte a voksok hatvan százalékát, s ezért nem volt szükség második fordulóra, ám sokan, köztük külföldi megfigyelők is, vitatják az szavazás tisztaságát.

Az ellenzék nem fogadta el az eredményeket: Aszumani tizenkét kihívója „színjátékot” emlegetett. Szolihi Mohamed csütörtökön bejelentette, hogy bizottságot alakít a választások utáni válság kezelésére Nemzeti Átmeneti Tanács néven, és ennek feladatául azt tűzi ki, hogy békés eszközökkel távolítsa el az államfőt a hatalomból.

„Országunkban lábbal tiporták a demokráciát” – jelentette ki az ellenzéki vezető, akinek a letartóztatásával kapcsolatban Daoudou azt mondta, Szolihi törvényt sértett. Hozzátette, amennyiben az ezredes vitatja a választások eredményét, akkor a megfelelő helyen kell panaszt benyújtania, ez pedig semmiképpen nem az utca.

A héten több tüntetést tartottak az országban, a választási eredmények megsemmisítését követelve. A belügyminiszter már akkor úgy nyilatkozott: „nem az utcáról fogják kormányozni az országot”.

Az ellenzék hónapok óta bírálja a kormányt, amely szerinte leépíti a demokráciát. Aszumaninak a többi közt azt róják fel, hogy feloszlatta az ország alkotmánybíróságát, illetve módosította az alkotmányt is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.