Greta Thunberg környezetvédő aktivistával találkozott Ferenc pápa

Greta Thunberg svéd környezetvédő aktivistával találkozott Ferenc pápa a Szent Péter téren tartott szerdai általános audienciájának keretében, és rövid párbeszédet folytattak a Thunberg által a klímaváltozás ellen folytatott harcról.

Forrás: MTI2019. 04. 17. 20:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 16 éves svéd aktivista megmutatta a katolikus egyházfőnek az általa alapított mozgalom jelmondatának számító „Csatlakozz a klímasztrájkhoz” feliratú transzparenst.

A találkozót megörökítő videofelvétel tanúsága szerint a fiatal lány megköszönte a katolikus egyházfőnek, hogy „kiáll az éghajlat védelméért és hogy kimondja az igazságot”. Ferenc pápa válaszában„Isten áldását” kérte Thunbergre. Biztatta őt, hogy folytassa harcát.

Alessandro Gisotti ideiglenes szentszéki szóvivő közlése szerint a katolikus egyházfő köszönetét fejezte ki Greta Thunbergnek a környezetvédelem érdekében tett erőfeszítéseiért. Elmondta, hogy a lány – akit apja, Svante Thunberg kísért – maga kérte, hogy találkozhasson a pápával római látogatása során, és a rövid beszélgetés során megköszönte az egyházfőnek elkötelezettségét a természet védelme mellett.

A katolikus egyházfő maga is fontosnak tartja a környezetvédelmet, ennek bizonyítéka a teremtés védelméről is szóló Áldott légy (Laudato si') nevű 2015-ös enciklikája is, amely egyfajta környezetvédelmi kiáltvánnyá vált azóta. A pápa korábban élesen bírálta az éghajlatváltozás tagadóit, akiknek az Ószövetség szavaival üzent, miszerint: „Az ember ostoba”.

Thunberg előző nap Strasbourgban felszólalt az Európai Parlament (EP) Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága ülésén. A klímaaktivista azonnali cselekvést sürgetett az éghajlatváltozással szemben, egyúttal arra figyelmeztette az EP- képviselőket , hogy a jövő „az ő kezükben van”.

Greta Thunberg alapította a Fridays for Future (Péntekenként a jövőért) elnevezésű nemzetközi mozgalmat, amelynek célja, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét az éghajlatváltozás problémájára. A svéd diáklány 2018. augusztus 20-án kezdte sztrájksorozatát, azon a pénteki napon az iskola helyett a svéd törvényhozás épületéhez ment, hogy tüntessen a klímaváltozás elleni határozottabb fellépésért. Sztrájksorozata globális tömegmozgalommá szerveződött, az eddigi legnagyobb akciót a március 15-i pénteken szervezték, 123 országban kétezernél is több helyszínen tartottak tüntetést.

A svéd klímaaktivistát tevékenységéért Nobel-békedíjra jelölték az idén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.