Mindenfelől özönlenek az adományok

Adományozási hullám indult el tegnap annak nyomán, hogy hétfőn este tűzvész pusztította el a francia nemzeti szimbólumnak számító párizsi Notre-­Dame tetőszerkezetét.

Mártonffy Attila
2019. 04. 17. 6:19
Elkeseredett tömeg imádkozott az épület előtt Fotó: Fotó: MTI/AP/Christophe Ena
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Adományozási hullám indult el tegnap annak nyomán, hogy hétfőn este tűzvész pusztította el a francia nemzeti szimbólumnak számító párizsi Notre-­Dame tetőszerkezetét, mély együttérzésre késztetve a világ közvéleményét. Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere nemzetközi donorkonferencián szándékozik pénzt gyűjteni az újjáépítésre. Jelezte továbbá, hogy a főváros ötven-, az Ile-de-France régió pedig tízmillió euró­val járul hozzá a költségekhez. Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke ugyanakkor felkérte a képviselőket, hogy szolidaritásuk jeleként ők is adakozzanak. A cégek közül az EDF francia áramszolgáltató jelentette be elsőként, hogy hozzájárul a helyreállítási munkálatokhoz.

A nagyvállalat az igazgatótanács, a vezetők és a szakszervezetek közreműködésével dolgozza ki a finanszírozás tervét. Francia milliárdos üzletemberek is megmozdultak, nem csekély összeget ajánlva az újjáépítésre. Francois Pinault, a Kering divatház alapítója, a Christie’s aukciósház tulajdonosa százmillió eurót ajánlott fel. Erre is rátromfolt Bernard Arnault, a rivális LVMH luxusdivatház főnöke, aki kétszázmillió eurót hajlandó áldozni az ügy támogatására. A francia labdarúgó-szövetség is felajánlotta segítségét, valamint az Egyesült Államokban is gyűjtést kezdtek e célból a GoFundMe adománygyűjtő oldalon. Adományozásra szólított fel a franciaországi muzulmánok közössége is.

Elkeseredett tömeg imádkozott az épület előtt
Fotó: Fotó: MTI/AP/Christophe Ena

Magyarországi szervezetek is megnyitják pénztárcájukat, több nagyváros önkormányzata jelezte adományozási szándékát. Szeged tízezer eurót ajánl föl a súlyosan megrongálódott székesegyház újjáépítésére – tájékoztatta az önkormányzat tegnap az MTI-t. Mint írták, száznegyven éve Párizs segítséget nyújtott a nagy árvíz után Szeged újjáépítéséhez, most az európai szolidaritás jegyében Szeged segít Párizsnak. A város a felajánlott támogatás mellett adománygyűjtést is indít. Csatlakozva Szegedhez, Székesfehérvár önkormányzata is tízezer eurót ajánl fel – jelentette be Cser-Palkovics András polgármester.

– Ha van város, amely átérzi egy katedrális elvesztésének tragédiáját, az Székesfehérvár – utalt a városvezető az egykori székesfehérvári koronázótemplomra, amelynek mára csak a romjai maradtak. Papp László, Debrecen polgármestere is olyan javaslatot terjeszt majd a városi közgyűlés elé, amelynek értelmében harmincezer euróval támogatná Debrecen önkormányzata a templom helyreállítását – áll a közleményben. Páva Zsolt, Pécs polgármestere pedig művészettörténészek és restaurátorok segítségét ajánlotta fel Anne ­Hidalgo párizsi főpolgármesternek. Tarlós István, Budapest főpolgármestere is támogatásáról biztosította Párizst. Gyűjtést indít a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is, ehhez maga a szövetség ezer eurót ajánl fel a magyarországi zsidóság nevében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.