Moszkva kivár, de lát esélyt a párbeszédre

Ukrajna új elnökének megválasztása nyomán esély van az orosz–ukrán viszony javítására – írta Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök tegnapi Facebook-bejegyzésében.

Magyar Nemzet
2019. 04. 23. 11:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna új elnökének megválasztása nyomán esély van az orosz–ukrán viszony javítására – írta Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök (képünkön) tegnapi Facebook-bejegyzésében. Szerinte a legfontosabb, amit ehhez az új ukrán vezetésnek kívánni lehet, az a józanság, valamint annak a megértése, hogy „a két nép közötti kapcsolat mély értékének fölötte kell állnia a politikai konjunktúrának” – jelentette a távirati iroda. Az orosz kormányfő nem mulasztotta el megjegyezni: nincsenek illúziói azzal kapcsolatban, hogy Volodimir Zelenszkij megválasztott elnök a kampány után sem hagy fel „a lakosság különböző csoportjait célzó ideo­lógiai formulák” hangoztatásával.

– De van esély az országunkkal folytatott együttműködés javítására. Mire van ehhez szükség? Becsületességre és pragmatikus, felelősségteljes hozzáállásra – fogalmazott. – Olyan hozzáállásra, amely figyelembe veszi az Ukrajnában kialakult politikai realitást, beleértve elsősorban az ország keleti részén kialakult helyzetet – tette hozzá. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője eközben úgy nyilatkozott, egyelőre korai Zelenszkijt üdvözölni, és együttműködésről beszélni. Úgy vélekedett, az új vezetőt a tettei alapján lehet majd megítélni, de leszögezte, Moszkva tisztelettel viszonyul az ukrán nép választásához, „főleg miután ez a választás nyilvánvaló”. De nem mulasztotta el megjegyezni, hogy a választás legitimitása az orosz vezetés szerint megkérdőjelezhető, mert hárommillió – Oroszország területén élő – ukrán állampolgár nem vehetett részt bennük.

Valenytina Matvijenko, az orosz parlament felsőházának elnöke az MTI szerint hangot adott Oroszország tárgyalási és együttműködési készségének, egyebek között a minszki megállapodások Kijev általi végrehajtása kérdésében. Mint mondta, Moszkva érdekelt a kapcsolatok normalizálásában, valamint abban, hogy Ukrajna „belső konfliktusa” a délkeleti területek és a hatalom között mielőbb rendeződjön, és az országban helyreálljon a béke.

Dmitrij Kiszeljov, a „Kreml fő propagandistájaként” emlegetett médiaszemélyiség magazinműsorában, a Rosszija 1 tévécsatornán dicstelennek minősítette Petro Porosenko jelenlegi elnök vereségét, rámutatva: kormányzása alatt Ukrajna gazdasági, környezetvédelmi, demográfiai és kulturális viszonylatban egyaránt hanyatlott.

– Zelenszkijnek meg kell értenie az ukrán társadalom kérését, hogy le kell állítani az Oroszország elleni harcot. Ha megérti, hogy ezt követeli a társadalom, készek leszünk támogatni a pozitív impulzust – nyilatkozta Konsztantyin Koszacsov, az egyik legbefolyásosabb orosz politikus, a parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke, aki szerint Moszkvának nincs alapja elutasítani a választások eredményét.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki – aki tavaly nem indulhatott az elnökválasztáson – gratulált Ukrajnának és az ukránoknak a tisztességesen megtartott választásért, ami, mint megjegyezte, ritkaságszámba megy a volt Szovjetunió területén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.