Támogatja a bevándorlást az elnök lehetséges kihívója

Martin Luther King-idézettel és a bevándorlás dicséretével kezdte szombaton a 2020-as elnökjelöltségéért indított kampányát Beto O’Rourke volt texasi demokrata párti képviselő.

Mártonffy Attila
2019. 04. 01. 14:48
Democratic 2020 U.S. presidential candidate Beto O'Rourke addresses his supporters at a kickoff rally on the streets of El Paso
A mexikói határnál indította el kampányát a texasi politikus Fotó: REUTERS/Jose Luis Gonzalez
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Martin Luther King-idézettel és a bevándorlás dicséretével kezdte szombaton a 2020-as elnökjelöltségéért indított kampányát Beto (Roberto) O’Rourke volt texasi demokrata párti képviselő a szülővárosában, a mexikói határon fekvő El Pasóban. A sajátos hangulatú, mintegy félórás beszédében a jelöltaspiráns aláhúzta: a bevándorlás egyaránt gazdagította El Pasót és az Egyesült Államokat. Úgy vélte, most, amikor migránsok ezrei torlódtak fel a határ túloldalán fekvő Ciudad Juárezben, elérkezett az igazság pillanata. Az 1968-ban meggyilkolt amerikai polgárjogi harcost idézve O’Rourke kijelentette: a két testvérvárost közös sorsuk kötötte össze, ezért szükség van az ellentétek áthidalására, minden amerikai egyesítésére.

A demokraták egyik nagy ígéretének száűmító O’Rourke keresve sem találhatott volna jobb helyet beszéde megtartására, mint El Pasót, ahol bevándorlók százai tartózkodnak egy, a Rio Grande határfolyót átívelő híd alatt hevenyészve kialakított, szögesdróttal körülkerített táborban, várva menedékkérelmük elbírálását – éppen akkor, amikor Donald Trump elnök a mexikói határ teljes lezárását helyezte kilátásba. A demokrata kihívó kijelentette: „Emlékezzünk minden amerikaira, beleértve azokat is, akiket néhány háztömbnyire innét fogva tartanak. Embertársaink ők, akik megérdemlik, hogy emberi lényként bánjanak velük.”

A mexikói határnál indította el kampányát a texasi politikus
Fotó: REUTERS/Jose Luis Gonzalez

Az elnökjelölt-aspiráns rámutatott az egészségügy, az oktatás, a klímaváltozás, a büntetőjog és a gazdaság fontosságára, valamint a választójogi reformok, illetve a faji megkülönböztetés megszüntetésének szükségességére is. Ezek a témák egyébként is a demokraták főbb követelési pontjai lesznek a jövő évi elnökválasztás előtti kampányban. Beto O’Rourke már több mint két hete kampányol – gyakran alkalmi előadásokat tartott kávéházakban vagy önkormányzati épületekben is –, El Pasó-i beszéde azonban az első nyilvános esemény volt nézetei széles körű megismertetésére.

A 46 éves O’Rourke országos hírnévre akkor tett szert, amikor a 2018-as választásokon sikertelen kísérletet tett Ted Cruz republikánus szenátor leváltására. Most utolérhetetlen ügyességet mutat fel a támogatások megszerzé­sében: 24 órával kampányindítója után máris rekordösszegű, 6,1 millió dollár adományt gyűjtött az interneten.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.