Tűzoltókat fogadott az Élysée-palotában a francia elnök

A tűzoltók és a mentésben részt vevő többi ember példamutatását dicsérte csütörtökön a párizsi Élysée-palotában a francia államfő a párizsi Notre-Dame-székesegyházban a hét elején pusztító tűzzel kapcsolatban.

Forrás: MTI2019. 04. 18. 19:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emmanuel Marcon 300 embert fogadott az elnöki palotában: 250 párizsi tűzoltót, a párizsi régióban dolgozó tűzoltókat, rendőröket, vöröskereszteseket és a polgári védelem tagjait, akik mind hozzájárultak ahhoz, hogy a hétfői óriási tűzben sikerült megmenteni az épületet.

Az államfő hétfő este már dicsérte és „hősöknek” nevezte a tűzoltókat. A tűzoltók néha életük kockáztatásával tizenöt órán át küzdöttek, hogy az utolsó pillanatban megmentsék a pusztulástól a francia város egyik jelképét, a világhírű gótikus székesegyházat. Az oltásban 600 tűzoltó vett részt.

Az államfő közölte, hogy telefonon beszélt a pápával, és franciaországi látogatásra hívta meg a katolikus egyházfőt, aki „alkalmas időben” érkezik majd.

Macron 2018. június 26-án találkozott a pápával a Vatikánban, amikor átvette a római püspök bazilikája, a Lateráni Szent János-bazilika tiszteletbeli protokanonokának (első kanonoka) tisztségét. Ez a cím Franciaország mindenkori államfőjét hivatala alapján illeti meg.

Ferenc pápa 2014-ben járt Franciaországban, amikor Strasbourgban beszédet mondott az Európai Parlamentben.

Csütörtökön folytatódtak a munkálatok a Notre-Dame-katedrálisban: daruval több szobrot leemeltek, hogy csökkentsék az építmény oromzatára, illetve támaszfalaira nehezedő terhet, és fadeszkákkal megerősítették az egyik rózsaablak feletti támszerkezetet.

A tűzvész világszerte nagy részvétet váltott ki, csütörtökre korábban soha nem látott adományt – 850 millió eurót – ajánlottak fel a székesegyház újjáépítéséhez.

Csütörtök délután a Notre-Dame-tól néhány száz méternyire álló párizsi Városháza előtti téren tisztelegnek a mentésben részt vevők előtt.

Nagycsütörtök este vigíliát tartanak a Montremartre-on álló Sacré-Coeur bazilikában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.