A spanyol konzervatívok nem fogják támogatni egy új szocialista kormány megalakulását

Forrás: MTI2019. 05. 06. 21:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyol konzervatív Néppárt (PP) nem fogja támogatni a parlamentben egy új szocialista kormány megalakulását – jelentette be Pablo Casado pártelnök, miután megbeszélést folytatott Pedro Sánchez ügyvezető szocialista kormányfővel hétfőn Madridban.

Spanyolországban április 28-án rendeztek parlamenti választásokat. Az eddig is kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) győzött, de nem szerzett abszolút többséget a törvényhozásban. Ahhoz, hogy ismét kormányt alakíthasson, koalíciós partnerekre vagy külső támogatókra van szüksége.

„Spanyolország számára a legjobb megállapodásra jutni olyan pártokkal, amelyek tisztelik az alkotmányos rendszert” – jelentette ki Pablo Casado az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpártra utalva.

Mint mondta, a megbeszélésen kérte Sánchezt, hogy mivel kormányzati többsége más módon is meglehet, ne függjön a szeparatista politikai erőktől, azoktól, „akik nem hisznek Spanyolország egységében, sem az állampolgárok közötti egyenlőségben”. Beszélt arról, hogy első benyomása szerint a most kezdődő parlamenti ciklusban gyenge kormány alakul, amelynek azonban a Néppárt „erős, határozott, de felelős ellenzéke lesz”.

Pablo Casado felidézte: a PSOE most épp ugyanannyi, 123 mandátumot nyert a 350 fős törvényhozásban, mint amennyit a PP 2015-ben. Akkor végül nem sikerült kormányt alakítani, és a választásokat megismételték fél évvel később.

Pedro Sánchez a mostani választásokat követően a három legnagyobb ellenzéki erő vezetőit hívta megbeszélésre. Kedden Albert Riverával az Állampolgárok elnökével találkozik, majd Pablo Iglesiast, az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) radikális baloldali pártszövetség főtitkárát várják a kormányzati palotába.

A szocialisták kormányalakítási elképzeléseiről José Luis Ábalos, a párt szervezeti titkára nyilatkozott a múlt héten. Eszerint kisebbségben folytatnák a kormányzást, nem pedig többségi koalícióban más párttal vagy pártokkal.

A politikus felhívást intézett a PP és az Állampolgárok vezetéséhez, hogy ne akadályozzák kormányra kerülésüket a parlamenti szavazásnál.

Eddig egyedül az Unidas Podemos jelezte, hogy kész a kormányzati együttműködésre a szocialistákkal, kettejüknek azonban ehhez nincs elegendő többsége az új törvényhozásban, amely május 21-én tartja alakuló ülését.

Öt nappal később az európai parlamenti választásokkal egyszerre helyhatósági választásokat is rendeznek a dél-európai országban, így addig várhatóan nem lehet számítani konkrét kormányalakítási tárgyalások megkezdésére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.