Antik műkincseket ad vissza Oroszországnak a Salzburg Múzeum

Nyolc antik műkincset ad vissza Oroszországnak a Salzburg Múzeum ősszel.

Forrás: MTI2019. 05. 15. 21:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múzeum gyűjteményében becslések szerint ötezer kétes eredetű tárgy található. Az intézmény szerdai közlése szerint öt hellenisztikus kori sírrelikviát és három amforát adnak vissza a Krasznodar régióban lévő Tyemrjuk régészeti múzeumának.

A kincseket a második világháború alatt, 1943-ban egy salzburgi származású katonatiszt küldte a tyemrjuki múzeumból szülővárosába. Bár már régóta tudott volt, hogy a tárgyak nem a salzburgi kultúra részei, származásukat csak most tudták végérvényesen bizonyítani.

Már évtizedek óta sejtették, hogy az egykori Szovjetunióból származnak, de csak a tavalyi Anschluss, Krieg und Trümmer – Salzburg und sein Museum im Nationalsozialismus (Anschluss, háború és romok – Salzburg és múzeuma a nemzetiszocializmusban) című kiállítás keretében tudták pontosan átvizsgálni a dokumentumokat. Ennek és egy modern kutatási módszernek köszönhetően sikerült egyértelműen besorolni a műtárgyakat.

Alexander Van der Bellen osztrák államfő szerdán oroszországi látogatása keretében Szocsiban szimbolikusan egy visszaadásról szóló okmányt adott át Vlagyimir Putyin orosz államfőnek. A műtárgyak átadását őszre tervezik.

A Salzburg Múzeum raktáraiban összesen mintegy 5000 tárgy található, melyek nagy valószínűséggel kétes eredetűek – mondta Susanne Rolinek, a múzeum eredetkutatásért felelős munkatársa. Hozzátette: egy darabig el fog tartani mindegyik eredetének a felderítése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.