Letették az új stúdiószínház alapkövét Szatmárnémetiben

Letették az Északi Színház Harag György Társulata új stúdiószínházának alapkövét pénteken Szatmárnémetiben.

Forrás: MTI2019. 05. 17. 16:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eseményen a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy a Szatmár megyében és a városban megvalósult politikai összefogásnak köszönhetően a helyi magyar közösség hatalmas lépésekkel segíti saját és Szatmárnémeti fejlődését. Ezt örömmel üdvözöljük és azt kívánjuk, hogy ez a magyar-magyar összefogás a pártok és a lakosság tekintetében a jövőben is tovább folytatódjon – fogalmazott.

A kormánypárti politikus hangsúlyozta, hogy egy olyan beruházás kezdődik, amely a helyi színházi élet és a magyar közművelődés mellett Szatmárnémeti magyar és nem magyar lakossága számára egyaránt nagyon fontos. Felidézte, hogy a városban a 18. század óta van színházi élet, a 20. században pedig létrejött Erdély és talán a teljes magyar színházi szcéna egyik legerősebb színtársulata, az Északi Színház Harag György Társulata, amely működése során számos díjat és elismerést kapott.

Az államtitkár szavai szerint az új kamaraszínházzal a társulat kissé függetlenedhet a román társulattól, amellyel jelenleg meg kell osztania a városi színház épületét.

Bessenyei Gedő István, a társulat művészeti igazgatója a színház működését támogató Proscenium Alapítvány nevében megköszönte a társulatnak és egyben a szatmári közönségnek nyújtott támogatást. Az ünnepségen részt vett Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti RMDSZ-es polgármestere és Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke is.

A Harag György Társulat a legtöbbet játszó és a legtöbb nézővel rendelkező erdélyi társulat, az elért eredmények a kiváló szakmai munka mellett a szatmári közönség színházszeretetéről és kultúra iránti fogékonyságáról is árulkodnak – mondta Stier Péter, a színház adminisztratív igazgatója, a Proscenium Alapítvány alelnöke. Szavai szerint a társulat fejlődésének csak az anyagi erőforrások és az infrastruktúra limitáltsága szab határt, az új játéktérrel azonban kifejezetten a magyar nyelvű színjátszás problémái oldódhatnak meg.

Az alapítvány által megvásárolt – a korábbi Bem utcai zsinagóga helyén lévő – telken a tervek szerint mintegy egymillió euróból (325 millió forint), a magyar kormány támogatásával épül fel a négyszáz négyzetméter alapterületű, háromszintes, százhúsz néző befogadására alkalmas stúdiószínház. A próbateremet, dokumentációs tárat és előcsarnokot magában foglaló korszerű színházi játszóhely a tervezési fázisban van, a beruházás várhatóan három-négy év alatt valósul meg.

Stier Péter az MTI kérdésére elmondta, hogy a beruházási keretösszeg az építési munkálatok költségeit és a technikai eszközbeszerzést tartalmazza. A fejlesztéshez egy anyaországi pályázaton 130 millió forintot nyert el korábban az alapítvány, a fennmaradó összeget pedig egy következő körös pályázatból szeretnék finanszírozni – tette hozzá a teátrum adminisztratív igazgatója.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.