Megvonták a bizalmat Kurz kormányától

Elvesztette a bizalmi szavazást Sebastian Kurz osztrák kancellár és néppárti vezetésű kormánya hétfőn az osztrák parlamentben, miután az ellenzéki pártok összehangoltan ellene szavaztak.

Forrás: MTI2019. 05. 27. 16:40
KURZ, Sebastian
Jeruzsálem, 2018. június 10. Sebastian Kurz osztrák kancellár beszédet mond a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet és Emlékmúzeumban 2018. június 10-én. (MTI/EPA pool/Abir Szultan) Fotó: Abir Szultan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párttal együtt szavazott a radikális Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) is, amely egy hete még koalícióban együtt kormányzott Kurzcal, ám a néppárti kancellár felmondta a szövetséget, miután kompromittáló videó került napvilágra az FPÖ vezetőjéről, Heinz-Christian Strache alkancellárról.

Alexander van der Bellen osztrák államfő hétfő este tartott sajtóértekezletén bejelentette, hogy másnap hivatalosan felmenti Sebastian Kurz kormányát.

Helyére ügyvivő kormányt nevez majd ki, amelynek élére Hartwig Löger kancellárhelyettest, pénzügyminisztert állítja. Felkéri ugyanakkor a minisztereket, hogy egy rövid időre még maradjanak, amíg megoldás születik egy átmeneti kormányról.

Az előrehozott parlamenti választás várhatóan szeptemberben lesz.

A bizalmi szavazáson a 183 fős képviselőházban összesen 110-en szavaztak a kancellár ellen és 71-en mellette. A szavazás előtt Kurz méltatta koalíciós kormányának teljesítményét. Mint mondta, nagyon büszke a másfél év alatt végzett munkára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.