Nincs egység az egyre mélyülő válság megoldására

Argentínában októberben tartanak választásokat, és a legnépszerűbb politikus ma nem a jelenlegi elnök Macri, hanem a korrupciógyanúba keveredett bukott baloldali elnök, Kirchner.

Zetelaki Réka
2019. 05. 09. 16:42
Former Argentine President Fernandez de Kirchner attends a meeting of the World Forum of Critical Thought in in Buenos Aires
Cristina Kirchner exelnököt nem érdekli a stabilitási paktum Fotó: Martin Acosta Forrás: Reuters
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghívót küldött az ellenzéki pártok, az egyházak, a társadalmi és a munkavállalói szervezetek vezetőinek Mau­ricio Macri argentin elnök. A jobboldali, de rendkívül népszerűtlen politikus célja, hogy valamennyi támogatást szerezzen a gazdasági válság kezelését célzó úgynevezett stabilitási paktumához.

A meghívottakkal tízpontos csomagot akar megtárgyalni, a célok között szerepel a pénzügyi stabilitás fenntartása, az export növelése, az adócsökkentés és a nemzetközi adósságok visszafizetése.

Cristina Kirchner exelnököt nem érdekli a stabilitási paktum
Fotó: Reuters

– Egyértelmű, hogy alapvető gazdasági problémákkal nézünk szembe – mondta most az elnök. „A pénzügyi piacok megnyugtatása? Kampányfogás? Cristina Kirchner elszigetelése? Pánikba esett az elnök?” – találgat a paktum céljával kapcsolatban az El País spanyol lap dél-amerikai kiadása.

Argentínában októberben tartanak választásokat, és a legnépszerűbb politikus ma nem Macri, hanem a korrupciógyanúba keveredett volt baloldali elnök, Kirchner.

Macri elsősorban azzal veszítette el hitelét a választók szemében, hogy tavaly az argentinok körében rendkívül negatív megítélésű Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordult segítségért a gazdasági válság megoldásához.

Egy 57 milliárd dolláros hitelért cserébe megszorító intézkedéseket vezetett be, ami súlyosan érintette az alacsony jövedelmű lakosságot, és komoly tüntetéseket generált.

Tavaly közel felére esett az argentin peso értéke, és az idei évre is 34 százalékos inflációt jósolnak. Cristina Kirchner, aki még hivatalosan nem jelentette be az indulását, a napokban jelenteti meg Őszintén című könyvét, a kampány kezdetére időzítve.

Macri arra számított, hogy Kirchner nem fogadja el a meghívását a stabilitási paktumot tárgyaló kerekasztalára, és számítása be is jött: Kirchner valóban nemet mondott erre.

Elemzők szerint Kirchner az IMF-től való függésnek is azonnal véget vet, ha elnökké választják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.