Putyin találkozna Trumppal

Készségét fejezte ki tegnap Vlagyimir Putyin orosz elnök arra, hogy a G20-csoport júniusi oszakai csúcstalálkozóján vagy akár Bécsben találkozzon amerikai hivatali partnerével, Donald Trumppal. Putyin fogadta Mike Pompeo amerikai külügyminisztert.

Magyar Nemzet
2019. 05. 16. 11:12
Russian President Vladimir Putin meets with U.S. Secretary of State Mike Pompeo at the Bocharov Ruchei residence in Sochi
Az amerikai külügyminiszter az orosz államfőnél. Nem ellenségként egyeztettek Fotó: POOL New Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin tegnap Szocsiban – miután megbeszélést folytatott Alexander Van der Bellen osztrák elnökkel – úgy vélekedett: a legközelebbi lehetősége a Donald Trumppal való találkozóra a G20 Japánban megrendezendő vezetői fórumán nyílik majd.

Arra a kérdésre, hogy vajon egy orosz–amerikai csúcs Bécsben is létrejöhet-e, az orosz elnök azt mondta a távirati iroda jelentése szerint, ha az Egyesült Államok kész a kapcsolatok ilyen „rendkívüli rendszerben” való folytatására, akkor az osztrák fővárosban is kész lenne tárgyalóasztalhoz ülni amerikai kollégájával.

– Bécs jó helyszín a legmagasabb szintű tárgyalásokhoz – állapította meg. Szavai szerint Moszkva kész lesz a teljes körű párbeszéd helyreállítására Washingtonban, ha ehhez az Egyesült Államokban létrejönnek az ehhez szükséges belpolitikai feltételek. Megítélése szerint ezek fokozatosan kialakulnak azt követően, hogy a Robert Mueller amerikai különleges ügyész vezette vizsgálat nem állapított meg összejátszást Trump kampánycsapata és Moszkva között a 2016-os elnökválasztás idején.

– Semmilyen beavatkozás nem történt az Egyesült Államok választásaiba a részünkről állami szinten, és nem is lehetett – fogalmazott az elnök. Emlékeztetett, hogy Moszkva a kezdetektől fogva teljes képtelenségnek nevezte az ellene megfogalmazott vádakat.

Az amerikai külügyminiszter az orosz államfőnél. Nem ellenségként egyeztettek
Fotó: Reuters

Putyin arra is rámutatott, Oroszországnak és az Egyesült Államoknak már ideje lenne megkezdenie a tárgyalásokat arról, hogy ­meghosszabbítsák-e a hadászati támadófegyverek csökkentéséről megkötött, 2021-ben lejáró START–3 egyezmény hatályát.

Kijelentette, országa Európával kapcsolatban kész a rugalmasságra és a kompromisszumkeresésre, de nem a nemzeti érdekei rovására. Felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz kereskedelmi forgalom Ausztria és az unió több más tagállama viszonylatában a Moszkva ellen bevezetett szankciók dacára is növekszik. Ezek szerinte az EU-nak nagyobb – több tíz mil­liárd eurós – kárt okoztak, mint Oroszországnak.

Putyin előzőleg fogadta Mike Pompeo amerikai külügyminisztert, aki orosz kollégájával, Szergej Lavrovval is tárgyalt. Szergej Rjabkov, az orosz diplomácia helyettes vezetője a Pompeo és Lavrov közötti tárgyalásokat követően kijelentette: az USA továbbra is csak szavakban mutat érdeklődést az iránt, hogy Szíriában kiszélesítse az együttműködést Oroszországgal. Mint mondta, a felek álláspontja továbbra is lényegesen különbözik ebben a kérdésben.

Pompeo ellenben úgy vélte: noha mindkét ország a saját érdekeit védelmezi és álláspontjaik nem mindig csengenek össze, rengeteg olyan kérdés van, ahol érdekeik egybeesnek. Mint mondta, Washingtonnak és Moszkvának ezekre a szférákra kell támaszkodnia a kétoldalú kapcsolatok javításában „a közös biztonság érdekében”. Példaként a terrorellenes küzdelmet, a fegyverzetcsökkentést, a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozását és a regionális konfliktusok rendezését említette.

TRUMP ORBÁNNAK: MINTHA IKREK VOLNÁNK

Donald Trump amerikai elnök az Orbán Viktorral folytatott washingtoni tárgyalás végén azt mondta a magyar kormányfőnek, „olyan, mintha ikrek volnánk” – erről az Egyesült Államok budapesti nagykövete beszélt a 444.hu-nak adott, tegnap megjelent interjúban.

David Cornstein kiemelte, a találkozó egy kicsit valóban hosszabb volt a tervezettnél, ami jól jellemzi az Egyesült Államok elnökének a stílusát: ha érdeklődik valaki iránt és sok kérdése van, elnyúlhatnak a találkozói.

A nagykövet arról is beszélt, Budapestre érkezése előtt az amerikai vezetés nem szentelt szinte semmi figyelmet Magyarországnak, és „ez még az Obama-kormány hozzáállásából adódott”.

Trump ehhez képest abból indul ki, hogy „barátok vagyunk, szövetségesek a NATO-ban, és ennek megfelelő kapcsolatban kell lennünk egymással”. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.