Tízparancsolat a migránsoknak

Bevándorlási tízparancsolattal regulázná meg a bevándorlókat egy alsó-ausztriai FPÖ-s politikus. A viselkedési kódex nyíltan vállalt célja az integráció folyamatának szabályozott rendszerbe való terelése, ezért a szövetségi tartományban letelepedni vágyók a szokásos adminisztratív dokumentumokon túl ezt is kézhez kapnák. A tízparancsolat egyebek mellett megkövetelné a konfliktusos helyzetek erőszak nélküli megoldását, és azt is elvárná: a bevándorlók mutassanak hálát Ausztria felé.

2019. 05. 14. 14:12
null
Hálát is mutatniuk kell a bevándorlóknak a befogadásért Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2015-ben kezdődött menekültválság és az elmúlt évek nyugat-európai terrortámadásai óta szüntelenül éles, tények helyett inkább hiedelmeken alapuló vita folyik az Európai Unió országaiban arról, hogy lehetséges-e integrálni a muszlimokat a nyugati kultúrába.

A skandináv államok, valamint Németország és Franciaország mellett a bevándorlók egyik közkedvelt célországa Ausztria is, ahol most a kisebbik kormánypárt, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szokatlan módszerrel regulázná meg az országban letelepedni vágyó muszlimokat.

Hálát is mutatniuk kell a bevándorlóknak a befogadásért
Fotó: Havran Zoltán

A bevándorlással szemben a kezdetektől határozottan fellépő párt politikusa, Gottfried Waldhausl a Welt német lap információi szerint ugyanis Alsó-Ausztriában egy magatartási kódexhez, úgynevezett „bevándorlási tízparancsolathoz” kötné a letelepedést.

A tízpontos szabályt a szövetségi tartományba érkező valamennyi menedékkérő megkapná, az érintetteknek pedig alá is kellene írniuk a dokumentumot, bizonyítván, hogy elfogadják az abban leírtakat.

A kódex egyebek mellett megkövetelné a bevándorlóktól, hogy tanuljanak németül, tartsák be az osztrák törvényeket és fogadják el az osztrák értékeket, erőszak nélkül oldják meg a konfliktusokat, tartsák tiszteletben a vallásszabadságot, akadályozzák meg az állatok szükségtelen szenvedését és legfőképp mutassanak hálát Ausztria felé.

Az Alsó-Ausztriában a menekültügyekért és integrációért egyaránt felelős szövetségi miniszter úgy fogalmazott: amint valaki hozzájuk érkezik, a szokásos adminisztratív dokumentumokon felül minden menedékkérő kézhez kapná Alsó-Ausztria bevándorlási tízparancsolatát is.

– Ez a dokumentum továbbá minden értékkurzuson és integrációs programon elérhető lesz tizenöt nyelven. Hamarosan megkezdődik az alkalmazása – fogalmazott a politikus.

A kódex felelősei szerint a listát az osztrák törvényeknek megfelelően állították össze. Az ötlet mögött álló 53 éves Waldhausl a Welt magyarázata szerint régóta ismert a migrációval kapcsolatos kemény álláspontjáról.

Az ő nevéhez fűződik a 2018-ben a cseh határ melletti Drasenhofen városban „hírhedt bajkeverők” számára felállított menekülttábor is. A központ azonban sok kritikát kapott, ezért később bezárták.

Alsó-Ausztria tartományi kormányát egyébként az Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa, Johanna Mikl-Leitner vezeti, és Waldhausl az egyetlen FPÖ-s politikus az egyébként jobbközép kabinetben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.