A dán ellenzéki blokk győzelmét jósolják az exit pollok

A dán ellenzéki baloldali blokk győzelmét, a dán Szociáldemokrata Párt újbóli hatalomra kerülését jósolják a szerdán tartott parlamenti választásokon a szavazatukat leadók megkérdezésén alapuló exit pollok.

Forrás: MTI2019. 06. 05. 22:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hivatalban lévő Lars Lokke Rasmussen kormányfő vezette jobbközép Liberális Pártnál (Venstre) szigorúbb bevándorlási politikát hirdető szociáldemokraták a voksok 25,3 százalékát szerezték meg a DR dán közszolgálati rádió előrejelzése szerint.

A DR felmérése szerint a Szociáldemokrata Párt 4,4 százalékponttal előzte meg a Venstrét, a TV2 dán televíziójáé 5,5 százalékpontos előnyt mutatott.

A polgári tábor, vagyis a „kék blokk”, így négy év után elveszítheti többségét a parlamentben a most ellenzékben lévő baloldali „vörös blokk” javára.

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a 41 éves Mette Frederiksen pártelnök vezetésével a dán Szociáldemokrata Párt alakíthat kisebbségi kormányt a kisebb baloldali pártok külső támogatásával, amelyek az exit poll eredmények szerint szintén növelni tudták támogatottságukat.

A baloldali blokk így 94 mandátumot szerezhet a 179 fős törvényhozásban, a jobbközép blokk viszont csak 81 képviselői helyet tudhat magáénak. A Rasmussen-kormányt kívülről támogató jobboldali populista Dán Néppárt (DF) támogatottsága több mint felére apadt a legutóbbi 2015-ös parlamenti választáshoz képest, az exit pollok szerint a voksolók 9,8 százaléka szavazott rájuk.

Az exit pollokat 4550 szavazó megkérdezésével végezték.

A dán szociáldemokraták már korábban bejelentették, hogy Frederiksen vezetésével kisebbségi kormányzásra készülnek. A párt bevándorlási ügyekben a jobboldali politikai erők, az olyan kérdésekben mint a jóléti kiadások, a baloldali erők támogatására hagyatkozna.

Mintegy 4,2 millió dán szavazót vártak az urnákhoz, hogy az egykamarás törvényhozás, a Folketing képviselőiről voksolhassanak. A parlament 179 tagjából 175 Dániát, kettő Grönlandot és kettő a Feröer-szigeteket képviseli.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.