Ciprasz súlyos főfájása

Görögországban vasárnap tartották az önkormányzati választások második fordulóját, amelyen a konzervatív jobboldali ellenzéki erő újfent győztesen került ki.

Zetelaki Réka
2019. 06. 04. 6:44
Alexisz Ciprasz kormányfő újra patthelyzetbe került
Alexisz Ciprasz kormányfő újra patthelyzetbe került Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzéki Új Demokrácia nyerte a helyhatósági választásokat, újabb csapást mérve a kormányzó Szirizára. Görögországban vasárnap tartották az önkormányzati választások második fordulóját, amelyen a konzervatív jobboldali ellenzéki erő az uniós választásokon aratott győzelem után újfent győztesen került ki.

Ez egyáltalán nem jó hír Alekszisz Ciprasz kormányfőnek, aki éppen egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy előre hozott parlamenti választásokat ír ki július 7-re. A liberális-baloldali miniszterelnök amiatt döntött így, hogy a vártnál is nagyobb vereséget szenvedett az uniós választáson.

„A remény visszatért, és itt az ideje a revansnak Ciprasz populizmusával szemben” – állt tegnap a To Vima görög napilap címlapján. „Görögország választási térképe megváltozott: az Új Demokráciának kedvezően” – mondta Eliasz Nikolakopulosz politikai elemző.

A jobboldali erő júliusi győzelme most még valószínűbbé vált, és ezt a gazdasági szereplők is elégedetten nyugtázták. A befektetők megítélése szerint ugyanis az Új Demokrácia ­piacbarátabb és Európa-pártibb a Szirizánál. Elemzők szerint a piacok abban reménykednek, hogy egy konzervatívabb, fegyelmezettebb költségvetési politikát folytató párt jut hatalomra.

A vasárnapi önkormányzati választásokon egyébként negyvenszázalékos volt a részvételi arány. Az ND jelöltjei az ország 13 régiójából 12-ben győztek. „Ma Athén nemcsak polgármestert vált, hanem korszakot is” – fogalmazott Kosztasz Bakojannisz, a fővárosban győzelmet arató jobboldali politikus, aki a voksok 65 százalékát kapta meg, szemben a baloldali jelölttel. A legnagyobb régióban, a főváros körüli Attikában a jobboldali Jorgosz Patulisz szintén a voksok 65 százalékát szerezte meg.

Az ország második legnagyobb városában, Thesszalonikiben a baloldali jelöltek már a helyhatósági választások első fordulójában – május 26-án – kiestek. Viszont polgármesternek nem az ND jelöltjét, Nikolaosz Tahiaoszt választották meg, hanem a független konzervatív Konsztantinosz Zervaszt. Athén és Thesszaloniki hagyományosan a jobboldal bástyái, emlékeztetett a Magyar Távirati Iroda.

Feltehetően a 44 éves Alekszisz Ciprasz hamarosan búcsúzhat a miniszterelnöki székétől, bár a liberális kormányfő 2015-ben éppen a megszorításellenes nézeteinek köszönhetően került a hatalomba, új reménységként.

A kormányfőt azonban hamar belekényszerítették az EU-s kollégái egy mentőcsomagba, és a vele járó fájdalmas megszorító intézkedések meghozatalába, hogy Görögország bent maradhasson az eurózónában. Ciprasz ellen azért is rengetegen tüntettek, mert a közelmúltban megegyezett Macedónia névváltoztatásáról a szomszédos ország vezetésével, így azt már Észak-Macedóniának hívják.

Ennek nyomán ugyanakkor elvesztette koalíciós partnerét, a Független Görögöket, és kisebbségbe került a parlamentben. Az Új Demokrácia pártvezetője, Kiriakosz Micotakisz adócsökkentést, és a családok terheinek enyhítését ígérte.

Visszatérő politikusdinasztia

Az idei választások nyomán visszakerülhetnek a görög vezetésbe az egyik nagy politikusdinasztia sarjai: az 1990-től 1993-ig kormányzó volt jobboldali miniszterelnök, Konsztantin Micotakisz két leszármazottja is befutó lehet. Fia, az 51 éves Kiriakosz Micotakisz elképzelhető, hogy apja nyomdokaiba lép. Az Új Demokrácia elnökeként esélyes a kormányfői posztra, amennyiben a párt megnyeri a júliusi választásokat. A két éve elhunyt kormányfő másik gyermeke, Dora Bakojannisz Athén első női polgármestere volt 2003-ban: őt most fia követi a poszton. A 41 éves Kosztasz Bakojanniszt most vasárnap választották meg a főváros élére az Új Demokrácia színeiben. A család egy tragédiát is őriz Kosztasz apja kapcsán: Pavlosz Bakojannisz újságírót 1989-ben a szélsőbaloldali gerillák ölték meg Athénban, felesége, Dora ezt követően tört be a politikába. Az Új Demokrácia egyébként a hetvenes évek óta meghatározó politikai erő Görögországban. A szélsőbaloldali Sziriza győzelmével került ki a hatalomból 2015-ben, elsősorban a megszorítások miatti elégedetlenség nyomán.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.