Az Alex migránsmentő hajó is kikötött Lampedusán

Az olasz belügyminiszter tiltása ellenére szombaton újabb, illegális bevándorlókat mentő civil hajó kötött ki Lampedusánál. Az olasz zászló alatt hajózó Alex negyvenegy hajótöröttet tett partra. A hajót lefoglalták a hatóságok. Közben Németországban több mint harmincezren tüntettek a június 29-én az ugyancsak a szicíliai városba migránsokat szállító Sea-Watch 3 őrizetbe vett, de később elengedett kapitánya, Carola Rackete mellett.

Mártonffy Attila
2019. 07. 07. 20:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendőrök fogadtak szombaton Lampedusa kikötőjében egy, a Mediterranea nevű migránsmentő civil szervezethez tartozó hajót, amely dacolva Matteo Salvini olasz belügyminiszter rendeletével, negyvenegy illegális bevándorlóval ért partot a szicíliai városban. A migránsokat csak azután engedték leszállni a német zászló alatt hajózó Alexről, hogy a hatóságok lefoglalták a hajót, illetve bejelentették: nyomozást indítanak a legénység ellen illegális bevándorlás támogatásának gyanújával.

Előzőleg Salvini arra szólította fel az Alexet, hogy hajózzon tovább Máltára, ahol a hatóság emberei készek voltak fogadni a menekülteket. A Mediterranea szerint azonban a továbbutazás súlyos kockázatnak tette volna ki a Líbia partjainál kimentett emberek egészségét és biztonságát. A CNN szerint az eredetileg mindössze tizennyolc személy szállítására alkalmas hajó túlzsúfolt, és az ivóvíz is elfogyott. Az olasz hatóság egyidejűleg 16 ezer euróra büntette a Mediterraneát.

Ugyanakkor egy másik mentőhajó, a német Sea-Eye jótékonysági szervezethez tartozó Alan Kurdi Lampedusa helyett Málta felé vette az irányt, fedélzetén szintén a líbiai partoknál pénteken kimentett 65 emberrel.

– Nem tudunk addig várni, amíg szükségállapot következik be – írta Twitter-bejegyzésében a szervezet. Június 29-én az ugyancsak a Sea-Eye-hoz tartozó Sea-Watch 3 mentőhajó, szintén dacolva a tilalommal, olasz vizekre hatolva kierőszakolta a kikötést és az illegális menekültek partra szállását Lampedusában, majdnem összeütközve egy a behatolást megakadályozni akaró olasz hadihajóval.

A Sea-Watch 3 kapitányát, Carola Racketét házi őrizetbe vették, ám egy bíró szabadlábra helyeztette, mert szerinte a kapitány csak a dolgát tette, amikor bajba került embereket megmentett. Szabadon engedése óta a civilek csaknem egymillió dollár adományt gyűjtöttek össze Rackete jogi védelmének költségeire. A nő mellett és a kimentett migránsok jogaiért egyébként szombaton több mint harmincezren tüntettek Németország több városában szolidaritásból – idézte az MTI a megmozdulások szervezőit.

Rackete a The Guardian című brit lapnak azt nyilatkozta: „Ha még egyszer ugyanebben a helyzetben találnám magamat, nem vitás, ugyanígy cselekednék, mivel az emberek élete többet ér bármilyen politikai játszmánál”. Salvini az embercsempészet támogatásával vádolja a civil szervezeteket, s mint mondta, „nem engedem, hogy kikössenek azok, akik, semmibe véve az olasz törvényeket, embercsempészekkel paktálnak”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.