Donald Trump aláírta a migránsválság enyhítését célzó segélycsomagot

Donald Trump amerikai elnök hétfőn aláírásával jóváhagyta az amerikai-mexikói határon kialakult migránsválság enyhítését célzó, 4,6 milliárd dolláros segélycsomagot.

Forrás: MTI2019. 07. 02. 6:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kompromisszumos javaslatot múlt csütörtökön szavazta meg a kongresszus mindkét háza.

Az összeg csakis az amerikai-mexikói határon kialakított gyűjtőközpontokban összezsúfolt illegális migránsok, köztük gyermekek ellátására használható fel: az elszállásolásukra, az élelmezésükre, az orvosi ellátásukra és a szállításukra.

Kedden először a képviselőház fogadott el egy csomagtervet, ezt azonban a szenátus elutasította, a Fehér Ház pedig közölte, hogy megvétózza majd. A demokraták akkor jelezték: a segélycsomaggal csak a humanitárius válságot kívánják enyhíteni, de változatlanul nem támogatják a kormányzat erőfeszítéseit, illetve intézkedéseit az illegális migráció visszaszorítására.

Szerdán a szenátus a maga változatát szavazta meg. Ezt követően Nancy Pelosi demokrata párti házelnök azonnal felvette a kapcsolatot Mitch McConnell-lel, a republikánusok szenátusi frakciójának vezetőjével, sőt telefonon egyeztetett Donald Trump elnökkel is.

A két segélycsomag között egyetlen lényegi különbség volt: a végül elfogadott republikánus változat nem tartalmazta a demokraták által szorgalmazott megszorításokat. A képviselőházi változat ugyanis – amely 4,5 milliárdot irányzott elő – megtiltotta volna, hogy az összegből a határőrizeti és a rendőri szervek munkatársait is finanszírozzák. Mindazonáltal sem a képviselőházi, sem a szenátusi változat nem tette lehetővé, hogy az összegből egyetlen dollárt is a határfal építésére fordítsanak.

A képviselőházi és a szenátusi csomagterv részleteinek összefésülése után – a demokraták engedményeivel – csütörtökön a kongresszus mindkét háza megszavazta a törvényjavaslatot. Donald Trump, aki akkor már a G20-as országcsoport csúcsértekezletén tartózkodott a japán Oszakában, a Twitter internetes közösségi oldalon gratulált a törvényhozók döntéséhez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.