Új zsebcápafajt azonosítottak amerikai kutatók

Az óceán mélyén élő zsebcápa egy új faját azonosították amerikai kutatók.

Forrás: MTI2019. 07. 22. 11:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2010-ben a Mexikói-öböl keleti részén begyűjtött hím példány mindössze 15 centiméter hosszú, és öt alapvető tulajdonságban különbözik az eddig talált egyetlen másik zsebcápafajtól.

A régebbi példányt 1979-ben a Csendes-óceán keleti részén találták, és jelenleg a szentpétervári Állattani Múzeumban látható.

Mindkét eddig talált példánynak mindkét oldalán a kopoltyúja közelében apró zsebnyílása van, amely világító folyadékot állít elő, hogy – a tudósok szerint – ezzel vonzza magához a zsákmányt.

Az új fajnak azonban kevesebb a csigolyája és számos fénytermelő sejt – fotofóra – borítja a testét.

„Csupán egyetlen zsebcápapéldányt találtunk eddig a Mexikói-öbölben, az pedig egy új faj, ami jól jelzi, hogy milyen keveset is tudunk az öbölről, különösen a mélyvizeiről, és hány eddig ismeretlen új faj várhat felfedezésre” – fogalmazott Henry Bart, a louisianai Tulane Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

Mark Grace, a tanulmány másik szerzője, az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) Tengerhalászati Szolgálatának Mississippi Laboratóriumából kiemelte, hogy az eddig talált két zsebcápapéldány „két különböző fajhoz tartozik, más óceánban élnek, továbbá mindkettő rendkívül ritka”.

A kutatók tanulmánya az állattani osztályozással foglalkozó Zootaxa tudományos folyóiratban jelent meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.