időjárás 15°C Szimonetta 2021. October 28.
logo

Aggasztó méreteket ölt a hajléktalanság

Magyar Nemzet
2019.08.01. 12:18

Legalább 650 ezer ember él Németországban állandó otthon nélkül, köztük 22 ezer gyermek, derült ki tegnap hivatalos adatokból. A nagyvárosokban hosszú ideje lakáshiány áll fenn, és a menekültválság csak rontott a helyzeten. Korábban problémát okozott az is, hogy sok állampolgárnak nincs állandó lakhatása, az önkormányzatok viszont szociális lakásokat biztosítanak a menedékkérőknek.

A jelenlegi rendszer lehetetlenné teszi a kiutat a mélyszegénységből Németországban, és évente 150 ezer új lakásra lenne szükség, hogy elkerüljék a válságot – mondta Werena Rosenke, a német hajléktalanokért felelős szerv (BAGW) igazgatója a 2017-re vonatkozó adatokat ismertetve. A 650 ezer hajléktalan nagy része kelet-európai bevándorló, és a számba azt a 375 ezer menekültet is belekalkulálták, akik ideglenes szállásokon vannak elhelyezve. Németországban egyébként a hajléktalan kategória csalóka: ide sorolják azokat is, akik nem rendelkeznek lakásbérleti szerződéssel, és nincs saját tulajdonú ingatlanuk. Adataik szerint valójában mintegy 48 ezren élnek az utcán a 82,7 millió lakosú Németországban.

A német nagyvárosokban a lakáshiány miatt megduplázódtak az albérletárak. Berlinben áprilisban tüntettek is, állami árkontrollt kérve. Az ezzel párhuzamosan növekedő hajléktalanság is egyre aggasztóbb: tavaly októberben egyetlen éjszaka alatt legalább kilenc ember fagyott halálra.

Fotó: REUTERS/Alexandra Winkler

A helyzet csak fokozódott a migrációs válság nyomán. Az InfoMigrants bevándorlással foglalkozó híroldal személyes történeteken keresztül mutatja be, hogy a bevándorlók számára szinte lehetetlen a német nagyvárosokban albérletet találni. A cikk ennek okaként a lassú bürokráciát, a lakáshiányt és a diszkriminációt nevezi meg. „Kristálytisztán látszik, hogy a diszkrimináció komoly szerepet játszik. A felméréseink megmutatják, hogy külföldi hátterű személyeket, különösen a muszlimokat nehezebben fogadják el bérlőként” – mondta Jutta Aumüller, a német DESI kutatóintézet munkatársa.

Az érem másik oldala, hogy a menekültválság kezdetén nagy felháborodást keltett, amikor egyes tartományi vezetők szociális lakások építésébe kezdtek a menekültek számára, miközben az országban már háromszázezer állampolgárt hajléktalanként tartottak számon. A németországi híreket böngészve sokszor bukkanhatunk olyan cikkekre is, hogy az állampolgárok nyílt levelekben, felhívásokban, Twitter-üzenetekben támadják a menekültotthonok fenntartóit, amiért szerintük a szállásokon nem megfelelőek a körülmények.