Az idei volt a harmadik legmelegebb nyár Németországban

Az idei volt a harmadik legmelegebb nyár Németországban a rendszeres időjárási adatfelvétel 1881-es kezdete óta a szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) pénteken közölt előzetes adatai szerint.

Forrás: MTI2019. 08. 30. 18:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az augusztus utolsó két napjára vonatkozó előrejelzéseket is figyelembe vevő elemzés alapján az évszak átlaghőmérséklete 19,2 Celsius-fok volt, ami 2,9 fokkal meghaladja a sokévi átlagot.

A tavalyi nyár még melegebb volt, akkor 19,3 Celsius-fokos átlaghőmérsékletet regisztráltak, az utóbbi 138 év legmelegebb nyara pedig 2003-ban volt, 19,7 Celsius-fokos átlaghőmérséklettel.

Az idei nyár új melegrekordot hozott, egy szélsőségesen erős hőséghullámmal, amelyben július 24-től július 26-ig három egymást követő napon 40 Celsius-fok fölé emelkedett a hőmérséklet, és 42,6 fokon új történelmi csúcsot mértek, ami több mint 2 Celsius-fokkal meghaladja az előző, 2015 augusztusában 40,3 Celsius-fokon beállított rekordot.

Az idei nyár nemcsak kiugróan meleg, hanem száraz is volt Németországban, négyzetméterenként átlagosan 175 milliméter csapadék hullott, ami 27 százalékkal elmarad a megszokott 239 millimétertől. Több térséget rendkívüli aszály sújtott, Észak-Rajna-Vesztfáliától Brandenburg déli részéig egy széles sávban a sokévi átlag felét, helyenként a harmadát sem érte el a csapadékmennyiség. A talajnedvesség rendszeres mérésének 1961-es kezdete óta több tartományban az idén száradt ki leginkább a talaj.

A nyár többnyire napos időben telt el, országos átlagban 755 napsütötte órát számláltak, ami 25 százalékkal több a megszokottnál és a negyedik helyet jelenti a legnaposabb nyarak 1951 óta vezetett rangsorában.

Az évszak meleg, száraz és napos idővel búcsúzik, az ország legnagyobb részén 30 Celsius-fok körüli napi csúcshőmérséklet és sok napsütés várható. A vasárnap, szeptember 1-jén beköszöntő meteorológiai ősz néhány fokos lehűléssel és változékony időjárással kezdődik Németországban a DWD előrejelzése szerint.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.