Először sikerült atlanti-óceáni korallfajt szaporítani laboratóriumban

A kutatók reményei szerint laboratóriumban nevelt egészséges korallokkal sikerül újra benépesíteni a zátonyt és a világszerte károsodott többi koralltelepet egyaránt.

Forrás: MTI2019. 08. 27. 20:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amerikai kutatóknak elsőként sikerült laboratóriumi körülmények között szaporítaniuk egy veszélyeztetett atlanti-óceáni korallfajt, ami segítheti a világszerte súlyosan károsodott korallzátonyok, köztük a Florida partjai mentén elterülő amerikai Nagy-korallzátony regenerálódását.

A Tampában működő Floridai Akvárium kutatói mesterségesen indították meg a kőkorallok rendjébe tartozó, külsejét tekintve oszlopszerű Dendrogyra cylindricus faj szaporodását.

Az akvárium vezető munkatársa, Amber Whittle elmondta, hogy a londoni Horniman Múzeumban korábban már sikerült ugyanezt megvalósítani csendes-óceáni korallokkal, atlanti-óceáni virágállatokkal azonban még sosem, és a Dendrogyra cylindricus ráadásul veszélyeztetett faj.

A Floridai Akvárium és a londoni intézmény 2015 óta dolgozik együtt laboratóriumi körülmények között előidézett reprodukciós technikákon.

A módszer lényege, hogy utánozzák a virágállatok természetes környezetét, a vízhőmérséklettől és a vízminőségtől kezdve egészen a napfelkeltéig és napnyugtáig, valamint a holdfázisokig.

A floridai partok mentén húzódó korallzátonyok gyorsan pusztulnak a klímaváltozás, valamint egy szövetbetegség miatt, amely 2014-ben jelent meg a délkeleti állam vizeiben.

A kutatók reményei szerint laboratóriumban nevelt egészséges korallokkal sikerül újra benépesíteni a zátonyt és a világszerte károsodott többi koralltelepet egyaránt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.