Koalíciós társakat keres Netanjahu

Magyar Nemzet
2019. 08. 05. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányzó jobboldali Likud párt parlamenti választásokon induló képviselőjelöltjeinek már kilencven százaléka kötelezte magát írásban arra, hogy csak Benjámin Netanjahut, a párt elnökét fogadja el a Likud miniszterelnök-jelöltjének, függetlenül a szeptemberi választások eredményétől – jelentette tegnap a Jediót Ahronót című újság honlapja, a Ynet. A lépés Avigdor Liberman kijelentésére született válasz.

A jobboldali nacionalista Izrael a Hazánk párt elnöke szombaton azt javasolta, hogy a Likud nevezzen meg mást Netanjahu helyett, ha a szeptemberi választási eredmények sem teszik lehetővé számára a kormányalakítást. Netanjahu az áprilisi választások után azért nem tudott koalíciót létrehozni, mert Liberman megtagadta a csatlakozást, miután az ultraortodox pártok nem fogadták el az általa javasolt törvénytervezetet katonai behívásuk szabályozásáról. Netanjahu azonban nem tud nagykoalíciós tárgyalásokat vezetni, mert a baloldali és a centrista pártok megtagadták a belépést kabinetjébe az ellene szóló korrupciós vádak miatt.

Izraelben múlt pénteken kezdődött meg a szeptember 17-i előre hozott parlamenti választások kampánya – írja az MTI. Felmérések szerint a Likud 30 mandátumot szerezhet meg a 120-ból. Hatvanegy jobboldali és ultraortodox mandátumra lenne szüksége ahhoz, hogy Liberman támogatása nélkül is bizonyosan Netanjahu alakíthasson kormányt, de jelenleg csak ötvennégy ilyen politikus jutna be a kneszetbe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.