Nem kímélik Rómát a migránshajók

Az olasz kormányt többször elítélték kikötői lezárása ­miatt, miközben az EU nem nyújtott segítséget az olaszországi partokra érkező csoportok befogadásában.

Magyar Nemzet
2019. 08. 01. 12:54
A rescued migrant disembarks from Italian coastguard ship Gregoretti in Augusta
Egyesével távoznak a kimentett bevándorlók a Gregorettiről. Fotó: REUTERS/Antonio Parrinello
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Partra szállhatott tegnap a ­Gregoretti olasz hadihajó, amely 116 emberrel vesztegelt a Földközi-tengeren. Matteo Salvini olasz belügyminiszter azután engedélyezte a beengedését az országba, hogy öt uniós ország vállalta a fedélzeten tartózkodók befogadását. A tárcavezető videóüzenetben elmondta, azért nem járult hozzá a migránsok azonnali partra szállásához, hogy felébressze mások lelkiismeretét. Kijelentette, könnyű „mások kikötőivel jónak lenni”.

A csoportot Németország, Franciaország, Portugália, Luxemburg és Írország veszi át, valamint az olasz püspöki kar helyezi majd el. Az olasz kormányt többször elítélték kikötői lezárása ­miatt, miközben az EU nem nyújtott segítséget az olaszországi partokra érkező csoportok befogadásában, emlékeztetett az MTI. „Olaszország már teljesítette feladatát, ezeknek a migránsoknak Európába kell menniük” – írta Luigi Di Maio, a másik olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom vezetője.

Egyesével távoznak a kimentett bevándorlók a Gregorettiről. Nem maradhatnak Olaszországban
Fotó: REUTERS/Antonio Parrinello

A Gregoretti nevű járőrhajó július 25-én vett fedélzetére egy 133 fős migránscsoportot a Máltához tartozó tengeri övezetben. A Gregoretti először a szicíliai Catania kikötőjéhez ment, ahol egy nyolcadik hónapban lévő várandós nőt szállítottak partra. Innen a hajó ­Augustába ment tovább, ahol azóta a haditengerészethez tartozó vizeken várakozott.

Tegnap Líbia partjainál negyven embert mentett meg egy csempészcsónakról a Sea-Eye német segélyszervezet mentőhajója, mondta el Gorden Isler, a szervezet szóvivője. A nigériai, elefántcsontparti, ghánai, mali, kongói és kameruni migránsokra a parttól 55 kilométerre bukkantak rá. Az utasok között két nő – egyikük állapotos –, egy ­csecsemő és két kisgyermek is van. Isler elmondta: arra kérték az illetékes hatóságokat, hogy irányítsák a mentőhajót egy biztonságos kikötőbe, ahol partra tehetik az utasokat. Földrajzilag Lampedusa fekszik a legközelebb – tette hozzá. Olaszország és Málta már többször megtagadta a segélyszervezetektől, hogy migránsokat szállító hajóik kikössenek a területén. A római kormány bírsággal fenyegette meg a magánkézben lévő mentőhajókat, ha engedély nélkül jönnek az olasz felségvizekre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.