A Fitch rontott Hongkong adósbesorolásán

Forrás: MTI2019. 09. 06. 9:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy fokozattal rontotta Hongkong adósi besorolását a Fitch Ratings pénteken, ami azonban még így is a felső kategóriájú osztályzatban maradt.

A hitelminősítő Kína különleges közigazgatási státusszal bíró Hongkong hosszú lejáratú adósi besorolását az eddigi „AA pluszról” „AA”-ra gyengítette. A cég az új osztályzatot további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással látta el.

A Fitch közleménye szerint a Hongkongban hosszabb ideje tartó zavargások kezdik kikezdeni a Hongkong és a szárazföldi Kína közötti úgynevezett „egy ország két rendszer” elvét, amelynek keretében a város egyfajta autonómiát élvez.

A kiadatási törvény tervezete ellen az idén júniusban kezdődött tüntetéssorozat a Kínához 1997-ben visszakerült volt brit gyarmaton. A kiadatási törvény módosítását célzó tervezet lehetővé tenné, hogy Hongkong olyan feleknek – köztük Kínának és Tajvannak – adhasson ki gyanúsítottakat, akikkel eddig nem volt kiadatási egyezménye.

Carrie Lam hongkongi kormányzó szerdán bejelentette, hogy visszavonta a kiadatási törvénytervezetet. A kormányzó még júniusban felfüggesztette ugyan, de akkor ezzel sem tudta elérni, hogy abbamaradjanak a tüntetések.

A Fitch közleménye szerint Kína és Hongkong között fokozatosan egyre szorosabbá váló gazdasági, pénzügyi és szociális-politikai kapcsolat a két rendszer további integrációját eredményezi, ami megmutatkozik majd Hongkong gazdasági és politikai helyzetén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.