időjárás 2°C Ignác 2023. február 1.
logo

Botrány lett a Merkel-filmből

Szőcs László
2019.09.06. 07:17
Botrány lett a Merkel-filmből

Az etikai és morális normákat súlyosan sértő megszólalásokról tesz említést a berlini magyar nagykövet a német közmédia vezetőinek írt és lapunkhoz is eljuttatott levelében. Györkös Péter ezzel a szerda este bemutatott, A döntés órái című dokudráma hazánkra és Orbán Viktor kormányfőre vonatkozó kitételeit kifogásolta. Christian Twente, a film rendezője a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta: ugyan a magyar miniszterelnök szerinte nem egyedül felelős a 2015. szep­tember 4-én kialakult helyzetért, de kihasználta azt céljai érdekében.

2015. szeptember 4-e a migrációs válság kulcsdátuma volt. Ezen a napon indult meg a budapesti Keleti pályaudvaron feltorlódó több ezer migráns ­álmaik Németországa, egyben pedig az osztrák határ felé, riadalmat keltve a bécsi és a berlini kancellárián. A nemcsak következményeikben, de lefolyásukban is máig vitatott események negyedik évfordulójának esti főműsoridejében a ZDF német köztelevízió a német sajtóban is ellentmondásos megítélésű doku­drámát mutatott be Chris­tian Twente rendezésében, A döntés órái címmel. Ez fikciós és dokumentarista elemeket is tartalmaz. Míg például a migránsok befogadása mellett döntő Angela Merkel kancellárt színésznő, Heike Reichenwallner alakítja – ahogyan Werner Faymann akkori osztrák kormányfőt is eljátsszák –, más vezető német politikusok, így Thomas de Mai­ziere vagy Sigmar Gabriel interjút adtak.

Orbán Viktort csak egy angol nyelvű tévébejátszásban mutatják, a filmnek nincs magyar interjúalanya – noha német, osztrák vagy korabeli migráns nyilatkozó bőven akadt –, miközben a filmben folyamatosan elítélően szólnak a magyar miniszterelnökről. – Orbán nem akar megoldást, problémát akar – mondja egy jelenetben Peter Altmaier, Merkel bizalmasa. – A filmben olyan, az objektivitásnak és a tények tiszteletben tartásának teljes ignorálását mutató elemek sokasága bukkan fel hazám és annak többször demokratikus úton megválasztott miniszterelnökének sejtetések sorát felvonultató „bejátszásával”, hogy erre kénytelen vagyok reagálni – áll abban a lapunkhoz is eljuttatott levélben, amelyet Györkös Péter berlini magyar nagykövet írt a ZDF vezetőinek.

A kancellárt Heike Reichenwallner alakítja. A magyar kormányfővel nem beszéltek
Fotó: ZDF/Hans-Joachim Pfeiffer

Lapunk megkereste Christian Twentét, a film rendezőjét is, aki válaszában leszögezi: Orbán Viktort nem egyedül tartja felelősnek a kialakult helyzetért, és elismeri azt is, hazánknak védenie kellett az EU külső határát. Ugyanakkor „számos szakértőre” is hivatkozva Twente úgy véli a pályaudvaron kialakult helyzettel és a migránsmenettel kapcsolatban: Orbán tudatosan élezte ki a helyzetet, mégpedig politikai céljai­nak érvényesítése érdekében.

Tárgyalások Kínában

Tegnap háromnapos látogatásra Kínába érkezett a német kancellár. Angela Merkel ma megbeszéléseket folytat Li Ko-csiang (Li Keqiang) miniszterelnökkel, majd este fogadja Hszi Csin-ping (XI Jinping) államfő. Részt vesz a német–kínai gazdasági társaság ülésén, valamint a német–kínai párbeszéd fóruma záróértekezletén is. A német kancellár – akit népes üzleti delegáció kísér – Pekingen kívül felkeresi Vuhant, ahol a DPA hírügynökség szerint vállalatokat látogat meg, majd a Huacsung Egyetem diákjaival találkozik. Merkel legutóbb tavaly májusban járt Kínában, ennek ellenére döcögve haladnak a kétoldalú kapcsolatok, mivel Peking protekcionizmussal vádolja Berlint.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.