Kurz magabiztos győzelme

A Sebastian Kurz vezette Osztrák Néppártot (ÖVP) megjutalmazták, a radikális jobboldali Szabadságpártot (FPÖ) viszont megbüntették az osztrák választópolgárok a tegnap rendezett parlamenti választások eredményei alapján. Az FPÖ vezetősége egyértelművé tette: nem lépnek újra koalícióra Kurzcal.

2019. 09. 30. 6:50
Parliamentary election in Austria
AUSTRIA-ELECTION/ Fotó: Leonhard Foeger Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap este 94 százalékos feldolgozottságnál az ÖVP a szavazatok 37,1 százalékát szerezte meg, 5,6 százalékpontot javítva a két évvel ezelőtti választásokhoz képest. A második helyen a szociáldemokraták végeztek 21,7 százalékkal, ám meggyengülve kerültek ki a megméretésből, hiszen az előző voksolás során 5,2 százalékponttal volt jobb az eredményük. Ráadásul ez a baloldali alakulat eddigi legrosszabb eredménye. A dobogó harmadik fokára az az FPÖ állhat, amely miatt az előre hozott választások egyáltalán szükségessé váltak. A Heinz-Chris­tian Strache akkori pártelnököt kompromittáló, májusban nyilvánosságra került, Ibiza-videóként elhíresült felvétel nyomán bomlott fel a néppárt és a Szabadságpárt alkotta kormánykoa­líció.

A megtépázott tekintélyű és a szakadás szélére került FPÖ a legutóbbi választásokon elért 26 százalékhoz képest most mindössze a polgárok 16 százalékát tudta maga mellé állítani. A tegnapi eredmények szerint a nyugat-európai tendenciáknak megfelelően szerepeltek, s jelentősen megerősödve (14 százalék) kerültek vissza a parlamentbe a Zöldek, a bejutási küszöböt pedig ötödik pártként elérte még a liberális NEOS (Új Ausztria és Liberális Fórum), amely a voksok 7,8 százalékát szerezte meg.

Az ÖVP hívei ünneplik a régi-új kancellár diadalát Bécsben
Fotó: Reuters

A néppárt főtitkára, Karl Nehammer történelmi győzelemről beszélt, hiszen az ÖVP legjobb eredményét érte el 2002 óta, ráadásul rekordtöbbséggel, a második világháború utáni eddig legnagyobb, 15 százalékpontos különbséggel előzte meg a második helyen végző Szociáldemokrata Pártot. Az osztrák ATV csatorna által közzétett felmérés szerint Sebastian Kurz személye volt a legerősebb motivá­ciós tényező a voksolás során az ÖVP-választóknak, ahogyan 2017-ben is.

Ám míg két évvel ezelőtt a változás iránti vágy állt e motivációs erő mögött, most a stabilitás és a folytonosság ígérete volt az, ami miatt bizalmat kapott a mindössze 33 éves politikus. „A győzelem személyes sikerként értékelhető, hiszen az ÖVP az egész választási kampányát Sebastian Kurzra építette” – írta véleménycikkében a Die Presse napilap, amely azt is kiemelte: a széttöredezett osztrák politikai rendszerben Kurz pártja maradt az egyetlen nagy néppárt, hiszen a győztes és a második helyezett közötti különbség európai mércével mérve is számottevő.

A Szabadságpárt politikusai ugyanakkor csalódottságuknak adtak hangot a 2006 óta elért legrosszabb eredményük miatt. Mint Harald Vilimsky pártfőtitkár fogalmazott, az eredmény nem azt mutatja, hogy az FPÖ kormányzati megbízást kapott, inkább azt, hogy ellenzéki szerepet szánnak a pártnak a választók. – Felkészülünk az ellenzéki szerepre – nyilatkozta ugyancsak Norbert Hofer, a párt elnöke, aki elmondása szerint nincs lenyűgözve az eredményektől.

Fotó: Reuters

E kijelentések után kérdéses, hogy a szigorú migrációs intézkedéseket és népszerű adócsökkentési reformot végrehajtó néppárti–szabadságpárti koalíció folytatja-e az együttműködést. Az eredmények alapján Sebastian Kurz az FPÖ mellett a szociáldemokratákkal, illetve a Zöldekkel is többséget alkothat a parlamentben. A régi-új kancellár tegnap egyelőre annyit mondott, mindegyik parlamentbe jutott párttal tárgyalni kíván az elkövetkező napokban. – Tisztelettudóan kell bánnunk egymással, a kampány során elértük a mélypontot – mondta Kurz az ORF televíziónak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.