Újra leszavazta Trócsányit a jogi szakbizottság, új jelöltet kérnek

2019. 09. 30. 12:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét a román és a magyar biztosjelölt ellen szavazott az Európai Parlament jogi szakbizottsága. Trócsányi László érdekeltségeivel kapcsolatban ezúttal 12:9 arányban állapítottak meg összeférhetetlenséget.

– Nem lehet feloldani az összeférhetetlenséget, mindketten képtelenek ellátni a biztosi funkciót – fogalmazott az ülést követően Manon Aubty francia szélsőbaloldali EP-képviselő.

A bizottság most levélben értesíti a fejleményekről az Európai Parlament elnökét, David Sassolit. A végső döntés a biztoscseréről Ursula von der Leyen bizottsági elnök kezében van.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt héten azt ígérte, hogy a szakbizottság végső döntésének ismeretében újra egyeztet majd von der Leyennel.

Trócsányi: Nem tartották be a demokrácia alapvető elveit

Amikor a jogászt sérelem éri, nincs más választása, minthogy megfontolja, hogy az igazát az illetékes bíróság előtt védje meg – írta közleményében Trócsányi László azután, hogy az Európai Parlament jogi szakbizottsága ma délelőtt második alkalommal is alkalmatlannak találta a biztosi tisztség ellátására. Az egykori igazságügyi miniszter szerint „a hivatkozott döntés valójában hazugságok, kontextusból helytelenül kiemelt és tendenciózusan talált tények összetákolt gyűjteménye”.

A nyilvánvaló igazságtalanság, az átláthatóság teljes hiánya, a Szerződések szellemének és az Európai Parlament eljárási szabályzatának egyértelmű és szándékos megsértése, valamint a demokrácia alapvető elveinek és értékeinek be nem tartása azokra az időkre emlékeztet, amelyekről azt hittem, hogy többé már nem térnek vissza – fogalmazott Trócsányi.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.