A vasutasok indítják az általános sztrájkot Olaszországban

A vasutas szakszervezetek munkabeszüntetésével kezdődik csütörtök este az olaszországi közlekedési dolgozók sztrájkja, amely Rómában pénteken általános szolgáltatási sztrájkká bővül az Öt Csillag Mozgalomhoz tartozó (M5S) főpolgármester távozását követelő tüntetéssel.

Forrás: MTI2019. 10. 24. 20:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtök 21 órától lép életbe a vasutasok 24 órás sztrájkja. Kivételt a nagysebességű és repülőtéri járatok jelentenek, amelyek a sztrájk ideje alatt is közlekednek.

A közlekedési dolgozók sztrájkja pénteken a légiforgalmi irányítók munkabeszüntetésével folytatódik 13 és 17 óra között. A légi és földi személyzet sztrájkja társaságtól és repülőtértől függően változik: az Alitalia 240 járatot töröl.

A városi közlekedési dolgozók Rómában négyórás sztrájkot tartanak este nyolc órától, más nagyvárosokban napközben állnak le a buszok, villamosok, metrók.

A közlekedési szakszervezetek az M5S és a baloldali Demokrata Párt (PD) közt szeptember elején felállt kormány munkaügyi politikája és tervezett nyugdíjreformja ellen tiltakoznak.

Rómában pénteken, a város történetében először, általános sztrájkot tartanak, amelyhez a három legnagyobb szakszervezeti tömörülés csatlakozott. A munkabeszüntetés érinti a főváros résztulajdonában levő szolgáltató vállalatok mintegy 30 ezer dolgozóját, valamint csatlakoznak a római pedagógusok, orvosok, a köz- és magánszférában dolgozók is.

„Ez politikai sztrájk lesz Virginia Raggi római főpolgármesterrel szemben, akivel a város válsághelyzetbe került”- nyilatkozta Alberto Civica az UIL szakszervezeti föderáció egyik közép-olaszországi vezetője.

Az Öt Csillag Mozgalom több mint három éve megválasztott főpolgármesterével Róma majdnem teljesen működésképtelenné vált. A fővárosi metróvállalat a felszámolás küszöbén áll, a római köztisztasági vállalat (Ama) három éve nem készít mérleget több mint 300 millió euró tartozása miatt, miközben a római utcákat szemét lepi el. A lakosok belefáradtak a főpolgármesteri hivatal korrupciós botrányaiba, a kátyús aszfalt miatt járhatatlanná vált római utcákba, a leszakadt mozgólépcsők miatt hónapokig lezárt metrómegállókba.

Szakszervezetek és lakossági csoportok a Capitolium-dombon, a városháza előtt készülnek tüntetésre Virginia Raggi lemondását követelve. Ezt sürgette Matteo Salvini a Liga vezetője is a jobbközép október 19-i római tömegdemonstrációján.

Virginia Raggi 2016-os megválasztása rendkívüli politikai sikernek számított a fővárost megszerző M5S számára, amely azonban nem volt képes kézben tartani a mintegy 3 millió lakosú várost. A lakossági felháborodással szemben az M5S és a PD nem engedi szívesen távozni Raggit jól tudva, hogy egy esetleges új főpolgármester választáson a Liga vezette jobbközép könnyűszerrel beveheti Rómát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.