időjárás 6°C Miklós 2022. december 6.
logo

Boris Johnson: Az új javaslat kompromisszum

Forrás: MTI
2019.10.03. 18:41

Jonhson a Brüsszelnek előző napon továbbított javaslatról beszélt, amely az ír sziget egészére és minden áruféleségre, köztük az agrárélelmiszerekre kiterjedő egységes kereskedelmi szabályozási térség kialakítását irányozza elő.

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint az ír szigeten az egységes árukereskedelmi szabályozási térség létrehozásáról szóló londoni javaslatok kompromisszumok, és nem tartalmaznak mindent, amit a kormánya el szeretett volna érni.

Jonhson a brit parlament alsóházában szólalt fel csütörtökön, a Brüsszelnek előző napon továbbított javaslatról beszélt, amely az ír sziget egészére és minden áruféleségre, köztük az agrárélelmiszerekre kiterjedő egységes kereskedelmi szabályozási térség kialakítását irányozza elő.

A kormányfő úgy fogalmazott, hogy a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) szóló döntés még odébb van, de a tartalékmegoldást – backstop –, amelynek alapján az Egyesült Királyság egésze vámuniós viszonyrendszerben maradna az Európai Unióval – el kell vetni. Hozzátette, hogy az Európai Unió építő szellemben reagált a szerdán előterjesztett javaslataira. Elismerően beszélt London „európai barátairól”, mert elfogadták, hogy foglalkozni kell vele.

A brit miniszterelnök ismét leszögezte, hogy amennyiben nem lehet tető alá hozni a megállapodást, az Egyesült Királyság október 31-én nélküle lép ki az EU-ból.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.