Nem indulhat a hongkongi aktivista a helyhatósági választásokon

Nem indulhat Joshua Wong ismert demokráciapárti aktivista a Hongkongban novemberben megrendezésre kerülő helyhatósági választásokon.

Forrás: MTI2019. 10. 29. 8:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2014-es tüntetések vezéralakja kedden közölte, ő az egyetlen, akit a hongkongi hatóságok kizártak a kerületi tanácsi képviselői helyekért folytatott versenyből. Facebook-oldalán azt sérelmezte, hogy megfosztják politikai jogaitól, s cenzúrával vádolta a hongkongi vezetést.

A Hongkongi Választási Ügyek Bizottsága arról értesítette a nap folyamán Wongot, hogy érvénytelen a jelöltsége. Az értesítőt az aktivista megküldte a sajtónak.

A hongkongi kormányzat pedig közleményben tudatta, hogy érvénytelenítették egy jelölt indulását a választásokon, mert nem felel meg a választási törvények előírásainak. A helyi vezetés azonban nem nevezte meg a jelöltet.

Wong szeptember végén jelentette be, hogy indul a helyhatósági választáson novemberben. „Az előttünk álló harc küzdelem az otthonunkért és a hazánkért” – hangoztatta akkor. Wong, akit többször bebörtönöztek az elmúlt években, hangsúlyozta: tudja, hogy kizárhatják az indulók közül.

A 2016-ban alapított Demosisto pártjának tagjait eddig nem engedték politikai tisztségekért indulni, arra hivatkozva, hogy az önrendelkezés elvét hirdetik.

A 23 éves aktivista 2014-ben vált ismertté, az úgynevezett esernyős forradalom egyik vezetőjeként. Akkor a mozgalmuk jelképeként sárga esernyőt tartó demokráciapárti tüntetők 79 napra megbénították a kikötőváros központi részeit. Ezzel tiltakoztak az ellen, hogy szerintük Peking fokozatosan egyre szigorúbb ellenőrzés alá veszi az „egy ország, két rendszer” elve alapján egyfajta autonómiát élvező, különleges közigazgatási státussal bíró várost, ahol minél inkább igyekszik növelni a befolyását.

Az újabb tüntetéshullám immár húsz hete tart, amit eredetileg egy azóta visszavont, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki, s mára általános tiltakozássá alakult a várost irányító, Peking-párti kormányzattal szemben. A demonstrációkon a rendőrség rendszeresen összecsap a gyakran fémrudakkal, Molotov-koktélokkal és téglákkal felfegyverzett tüntetőkkel, akiknek megfékezésére könnygázt, gumilövedékeket és vízágyúkat vet be.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.