Őslakosok maradványait és tárgyait adja vissza Finnország az Egyesült Államoknak

Finnország visszaad az Egyesült Államoknak olyan ősi amerikai emberi maradványokat és relikviákat, amelyeket egy svéd kutató a 19. század végén vitt Európába a mai Mesa Verde Nemzeti Park területéről.

Forrás: MTI2019. 10. 03. 22:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az érintett indián törzsek számára nagy jelentőségű visszaszolgáltatásról Donald Trump amerikai és Sauli Niinistö finn elnök szerdai washingtoni találkozóján született egyezség, ennek hírét a Fehér Ház jelentette be sajtótájékoztatón.

A Fehér Ház szerint 20 őslakos földi maradványairól és 28 temetkezési tárgyról van szó, amelyeket jelenleg a Finn Nemzeti Múzeumban őriznek. A csontokat és a sírmellékleteket 1891-ben ásta ki a földből a svéd kutató az Egyesült Államok délnyugati vidékén.

A fehér házi tájékoztatás szerint az amerikai és a finn elnök egyetértett abban, hogy a szóban forgó relikviák kultikus szempontból nagyon fontosak a Mesa Verde térségéhez kötődő – Arizona, Új-Mexikó, Colorado, Utah és Texas államban élő – tucatnyi indián törzs számára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.