Szintet lépnek az impeachmentben

A szavazás új szintre emeli a Trump ellen már hetek óta zárt ajtók mögött zajló vizsgálatot, amelyet az ukrán elnök befolyásolásának kísérlete miatt indítottak – mutat rá a CNN.

Mártonffy Attila
2019. 10. 29. 19:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Donald Trump amerikai elnök elleni alkotmányos felmentési eljárás (impeachment) következő lépéseként a képviselőház elnöke bejelentette: a képviselők csütörtökön szavaznak majd a folyamat következő vizsgálatairól, amelyek elvezethetnek az eljárás tényleges megindításához. Nancy Pelosi egyidejűleg leszögezte, a voksolás és az ennek nyomán születő határozat elfogadása nem kötelező, de álláspontja szerint ezzel eloszlatnak minden kétséget arra vonatkozóan, hogy a Trump-kormány visszatarthat-e dokumentumokat, megtilthat-e tanúvallomásokat, figyelmen kívül hagyhat-e büntetés terhe mellett kiadott, jogszerű idézéseket vagy továbbra is akadályozhatja-e a képviselőház munkáját – idézte az MTI Pelosit. A Fehér Ház és a republikánus törvényhozók eddig azt vetették a demokraták szemére, hogy a már zajló vizsgálatok nem jogszerűek, mert az előzetes vizsgálódásokhoz is képviselőházi szavazásra van szükség. Így a csütörtöki voksolás az első plenáris véleménynyilvánítás lesz az impeachment ügyében. A szavazás ugyanakkor még nem a felmentési eljárás megindítására vonatkozik, hanem az eljáráshoz vezető következő lépésekre.

A szavazás új szintre emeli a Trump ellen már hetek óta zárt ajtók mögött zajló vizsgálatot, amelyet az ukrán elnök befolyásolásának kísérlete miatt indítottak – mutat rá a CNN. A demokraták szerint most majd meg lehet állapítani a tanúk nyilvános meghallgatásának szabályait, a Fehér Házat megillető jogokat, illetve lehetővé teszi a hírszerzési bizottság információinak átadását az igazságügyi bizottságnak, amely végső soron határozni fog az eljárás cikkelyeiről. Továbbá valószínű, hogy az igazságügyi bizottság is saját hatáskörben végez majd nyilvános meghallgatásokat.

Az alsóház demokrata képviselői már azt tárgyalják, hogy mikor kezdjék és milyen időkeretben folytassák le a nyilvános tanúmeghallgatásokat. Ezeket a november végi hálaadási ünnep előtt tervezik elvégezni. Egyúttal arról is szavaznának, hogy karácsonyig elindítsák-e az impeachmentet Trump ellen. Hírek szerint azonban Pelosi nem sietné el a döntéseket, mivel véleménye szerint a dolgok menete függ a meghallgatások eredményétől is. Hátráltathatja a folyamatot az is, hogy a kormány számos, tanúként megidézhető tagja nem hajlandó elmenni a meghallgatásra. A demokraták mindenesetre úgy tervezik további munkamenetüket, hogy a következő egy-két hét még zárt ajtó mögötti meghallgatásokkal folytatódik, s csak november második hetétől teszi ezeket nyilvánossá a hírszerzési bizottság.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.