Tévedésből ölt, tíz évet kapott

A verdikt kihirdetését követően a törvényszék előtt várakozó tömeg kevésbé volt megbocsátó: többen is túl enyhének, igazságtalannak találták az ítéletet.

Mártonffy Attila
2019. 10. 04. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tízévi börtönbüntetésre ítélte egy texasi bíróság azt a fehér amerikai rendőr­nőt, aki tavaly szeptemberben tévedésből agyonlőtte afroamerikai szomszédját.

A verdikt kihirdetését követően a törvényszék előtt várakozó tömeg kevésbé volt megbocsátó: többen is túl enyhének, igazságtalannak találták az ítéletet.

Az ügy előzménye: a gyilkosság napján a rendőrnő szolgálatból hazatérve eltévesztette az emeletet, s miután nyitva találta a sajátjának hitt lakás zárját és bentről zajt észlelt, fegyvert rántott. Ezt követően mérlegelés nélkül, két lövéssel agyonlőtte az ott talált, éppen fagylaltozó, betörőnek gondolt fekete férfit. Csak utólag tudatosult benne, hogy eltévesztette a lakást, és felső szomszédjával, a 26 éves Botham Jeannel végzett. A gyilkosság után azonnal elbocsátott 31 esztendős Amber Guygert bűnösnek mondta ki az esküdtszék.

Brandt Jean, az áldozat öccse (j) megöleli a gyilkossággal vádolt Amber Guyger volt rendőrnőt
Fotó: MTI/AP

Az amerikai lapok tudósításai szerint a drámai hangulatú tárgyaláson a bíró nem fogadta el a rendőrnő védekezését, miszerint önvédelemből cselekedett, mert azt hitte, betörőt ért tetten – írja a távirati iroda. A texasi törvények szerint az esküdteknek kellett megállapítaniuk a büntetés mértékét is. A 12 fős testület kevesebb mint hat óra alatt hozta meg döntését. Az ügyészek felhívták az esküdtek figyelmét Guyger korábbi, rasszista hangvételű e-mailjeinek jelentőségére is, amelyekben a volt rendőrnő a többi között afroamerikai kollégáin vagy Martin Luther King fekete polgárjogi vezető 1968-as meg­gyilkolásán gúnyolódott.

Az eset egy éve óriási vihart kavart az Egyesült Államokban. A texasi Dallasban napokon keresztül tüntettek, és a rendőrség, illetve a rendőri fegyverhasználat újraszabályozására szólítottak fel. A demonstrálókat a ­Reuters szerint az is felingerelte, hogy az ügyész a kiszabható 28 évnél jóval enyhébb büntetést kért. Az áldozat családjának az ügyvédjei felhívták a figyelmet: ez volt az első eset, hogy fehér (női) rendőrt bűnösnek találtak egy fegyvertelen fekete megölésében. Az ítélet kihirdetése után Brandt Jean, az áldozat öccse megbocsátott Guygernek, akit ezután – a bíróság engedélyével – a tárgyalóteremben meg is ölelt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.