Úzvölgye: időhúzásra játszik Bukarest?

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem adott konkrét választ a román védelmi minisztérium a Krónika című erdélyi napilap azon kérdésére, hogy mikor és milyen szinten folytatódnak a román–magyar tárgyalások az úzvölgyi haditemető ügyében. Bár a korábbi megegyezés szerint szeptemberre tervezték az újabb egyeztetést a felek, Bukarest halasztást kért. A román védelmi tárca sajtóosztálya által megfogalmazott válasz szerint az úzvölgyi katonai temető többnemzetiségű sírkertnek tekinthető, így a nemzetközi szabályozások és a kormányközi megállapodások értelmében minden olyan ország képviselőinek véleményére szükség van a rendezés érdekében, amelynek hősi halottjai a haditemetőben nyugszanak.

Románia eddig kilenc országgal kötött kétoldalú megállapodást: Németországgal, Szlovákiával, Magyarországgal, Szlovéniával, a Moldovai Köztársasággal, Csehországgal, Olaszországgal, Oroszországgal és Lengyelországgal – tájékoztatott a miniszté­rium, hozzátéve: a hazáért életüket adó hősök emlékének ápolása, ­sírjaik és a tiszteletükre állított emlékhelyek kialakítása, védelme és megtartása minden állam szent kötelessége.

A védelmi tárca szerint ugyanakkor az adott országokra e téren kötelezettségeket is rónak a nemzetközi jogi, valamint az idevágó kormányközi egyezségek. Az együttműködés és az egyeztetés minden olyan állam képviselőivel, amelynek hősi halottjai vannak az úzvölgyi haditemetőben, része ezeknek a kötelezettségeknek, s egyben a tolerancia, a népek közötti megbékélést, egyetértést is segíti – áll a minisztérium sajtóosztályának válaszában.

Végezetül hangsúlyozták: közös érdek, hogy az összes háborús hős emlékét méltó módon ápolják, nemzetiségre való tekintet nélkül, s minden érintett állam szervezhessen megemlékező rendezvényeket az úzvölgyi sírkertben.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nemrég Aradon kijelentette: Budapest szeretné, ha az elmúlt időszakban komoly feszültséget okozó temetőügyben a magyar oldalról kezdeményezett szakmai tárgyalásokat Bukarest nem gátolná és késleltetné, s megfelelő partnert delegálna ezekhez. „Főleg azt várjuk el a román kormánytól, hogy akadályozzák meg a további provokációkat” – utalt a román nacio­nalista szervezetek által október végére meghirdetett úzvölgyi megemlékezésre a tárcavezető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.