A chilei pártok megállapodtak az új alkotmány kidolgozásának menetében

A chilei pártok megállapodtak a Pinochet-diktatúrától örökölt alkotmányt felváltani hivatott új alaptörvény kidolgozásának menetében – jelentették be péntek hajnalban, majdnem egy hónappal a kormányellenes tüntetések és zavargások kezdete után.

Forrás: MTI2019. 11. 15. 10:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Békés és konstruktív kiutat akarunk a válságból. Most először lesz száz százalékig demokratikus alkotmányunk” – jelentette ki Jaime Quintana, a szenátus elnöke azután, hogy a kormányzó jobboldali és az ellenzéki baloldali pártok – a kommunisták kivételével – aláírták a „Megállapodás a békéről és az új alkotmányról” című dokumentumot.

Eszerint először népszavazást rendeznek jövő áprilisban két kérdésről: egyrészt legyen-e új alkotmány, másrészt milyen testület dolgozza ki annak szövegét – egy „alkotmányozó vegyes bizottság” vagy egy alkotmányozó nemzetgyűlés. Utána a 2020. októberi helyhatósági választásokkal egy időben az ország megválasztja az alkotmányozó testület tagjait.

A szöveg kidolgozását követően pedig újabb népszavazást rendeznek a megalkotott tervezetről – magyarázta a szenátusi elnök, aki az ellenzéki balközép Demokrata Párt delegáltja.

A hírügynökségi jelentésekből nem derült ki, hogyan, milyen összetétellel állna fel az „alkotmányos vegyes bizottság”, ha a szavazók emellett a megoldás mellett döntenek.

A kormány vasárnap fogadta el a tüntetők egyik fő követelését, hogy legyen az országnak új alkotmánya. A jobboldali pártok korábban haboztak alapvetően megváltoztatni az Augusto Pinochet néhai diktátor idejéből (1973-1990) megörökölt alkotmányt, amelyet a diktatúra bukása óta már számos ponton módosítottak. A kormánypártoknak azonban a kongresszus egyik házában sincs kétharmados többsége, ami szükséges volna ahhoz, hogy az ellenzék nélkül meg tudják változtatni az alkotmányt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.