A hágai bíróság megerősítette korábbi ítéletét a volt kongói alelnök ügyében

Forrás: MTI2019. 11. 27. 22:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megerősítette a Jean-Pierre Bemba Gombo egykori kongói alelnök ügyében hozott korábbi ítéletét szerdán a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) fellebbviteli fóruma.

A testület elutasította a tanúk megvesztegetése ügyében kiszabott egyéves szabadságvesztés és 300 ezer eurós pénzbírság ellen benyújtott fellebbezést, amely így érvényben marad. Büntetését ugyanakkor nem kell letöltenie Bembának, miután több mint tíz évet az ICC őrizetében töltött a katonái által elkövetett gyilkosságokkal és kínzásokkal kapcsolatos vádak miatt, amelyekben tavaly végül másodfokon felmentették.

„A fellebbviteli kamara elutasítja a fellebbezést mindhárom pontban, és megerősíti az elsőfokú ítéletet” – közölte Howard Morrison bíró.

Jean-Pierre Bemba Gombo nem volt jelen az ítélethirdetésen, tavalyi szabadlábra helyezését követően visszatért a Kongói Demokratikus Köztársaságba.

Az ICC 2018-ban hatályon kívül helyezte a 18 éves börtönbüntetést, amelyet 2016-ban szabtak ki a Kongói Felszabadítási Mozgalom katonai parancsnokaként szolgáló Bembára a katonái által a Közép-afrikai Köztársaságban 2002 és 2003 között zajló fegyveres konfliktusban elkövetett bűncselekmények miatt. Másodfokon megállapították: a vádlott ezek miatt nem vonható felelősségre, az ítélet meghozatala során több hibát elkövettek.

A parancsnokot azonban tanúk megvesztegetésében is bűnösnek találták, ugyanis a védelmét ellátó csapat tagjainak segítségével hazugságra bírt tizennégy tanút és hamis bizonyítékokat mutatott be a bíróságon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.